23948sdkhjf

Handelskrigen åpner for nye markeder

| Av Morten Dahl | Tips redaksjonen om en historie

Ålesund-bedriften Laader Berg lager maskiner for skumplast og har kunder verden over. Nå merker bedriften en stans i etterspørselen i det kinesiske markedet på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina.

- USA er verdens største marked for skumplast-produkter. De fleste ledende kinesiske produsenter leverer madrasser og sofaer til dette markedet, og med de høye tolltariffene som USA har innført, lønner det seg ikke lenger å produsere i Kina og sende varer til USA. Dette er utfordrende for kinesiske produsenter, og for Laader Berg som leverandør til disse, sier daglig leder Per Henning Vågen i Lader Berg. Han fortsetter:

Les også: Millionerstatning til Lego etter kopisak i Kina

- Kinesiske produsenter setter ordrer på hold, samtidig som de arbeider for å reetablere produksjon til land hvor det ikke er tollbarierer til USA. Dette gir oss nye muligheter i nye markeder.

HANDELSKRIG, NYE MULIGHETER: - Kinesiske produsenter setter ordrer på hold, samtidig som de arbeider for å reetablere produksjon til land hvor det ikke er tollbarierer til USA. Dette gir oss nye muligheter i nye markeder, sier daglig leder i skumplast-maskinprodusenten Laader Berg, Per Henning Vågen. FOTO: MORTEN DAHL

Laader Berg AS lager maskiner for produksjon av polyuretan-skum, myk skumplast, til møbler, madrasser, bilindustri, bekledning og skoprodusenter. De har utviklet sin egen prosess som de kaller Maxfoam, og som er blitt den mest brukte skummingsprosessen verden over.

Ålesund-bedriften omsetter for mellom 80 og 100 millioner kroner i året, og har for tiden 40-50 ansatte. Laader-Berg ble stiftet i 1960 av Laader Berg, og vil med dette fylle 60 år i 2020. Firmaet eies i dag av tredje generasjon Laader Berg. Vågen opplyser at all virksomhet er samlet i Ålesund – fra engineering til produksjon og pakking av maskiner som sendes til kunder verden over og monteres og igangkjøres av Laader Bergs supervisorer.

Les også: USA vedtok sanksjoner mot russiske gassrørledninger

Det tar to-tre måneder å produsere en maskin, og det tar om lag seks måneder fra ordre settes til maskinen er levert. En maskin koster mellom fem millioner for den enkleste og opptil 15 millioner kroner for den mer avanserte og største.

Bedriften kan skilte med en eksportandel av nye maskiner på 100 prosent over de siste 20 årene og har solgt maskiner i til sammen 90 land. Bedriften har i årevis laget maskiner i verdensklasse for skumplastproduksjon, og er representert med agenter i mer enn 100 land.

MAXFOAM: Laader Berg AS lager maskiner for produksjon av polyuretan-skum, myk skumplast, til møbler, madrasser, bilindustri, bekledning og skoprodusenter. De har utviklet sin egen prosess som de kaller Maxfoam, og som er blitt den mest brukte skummingsprosessen verden over. FOTO: LAADER BERG

Kina er ett av landene som de leverer maskinene til. Der har skumproduksjonen vært høy de senere årene, men handelskrigen med USA, har ført til at mange av produsentene har satt sin produksjon på vent, og mange velger å flytte produksjonen til andre lavkostland i Asia.

Les også: Positiv utvikling for kinesiske arbeidere

- Kina har i flere år bygget opp skumplast-produksjonen og solgt konsumentvarer til USA. Men etter at USA innførte straffetoll på skum, har de kinesiske produsentene blitt tvunget til å gjøre noe – blant annet å flytte produksjonen til andre land. Det at kinesiske fabrikker nå etablerer seg i andre asiatiske lavkostland kan på litt sikt gi oss andre muligheter i nye markeder, forsetter den daglige lederen i Laader Berg.

Han mener at det vil bety at kinesiske produsentene kommer styrket ut, da de etablererer seg i land hvor de oppnår en lavere kostbase, og en styrket global tilstedeværelse gir en styrket fleksibilitet og kapasitet og kan agere i markedet med en styrket posisjon

- Vi merker at kinesiske fabrikker har satt nye prosjekter på vent, noe som gjør at vi ikke får solgt maskiner i den fart vi ønsker, sier Vågen. Han liker ikke å kalle handelskrigen mellom de to stormaktene for en handelskrig, men en reforhandlingsstrategi fra amerikansk side. En strategi som synes vel begrunnet, men måten forhandlingene utfolder seg på fremstår som ny, og konsekvensene for industrielle aktører er uoversiktlig og mindre forutsigelig.

- Industrien – uansett hvor – er avhengig av stabilitet og forutsigbare rammevilkår, og det er klart at reforhandlingsstrategien til den nye amerikanske administrasjonen rokker ved dette. Men å rokke med det bestående er vel nettopp virkemiddelet i deres måloppnåelse, sier Vågen.

- Men samtidig, endringer og nye forutsettinger åpner alltid opp for nye muligheter. De underliggende langsiktige driverne for konsumentvareindustrien og styrket kjøpekraft ligger fortsatt fast; befolkningsvekst, mindre fattigdom, økende middelklasse, innenfor rammen av bærekraft, er lovende for fortsatt og økende bruk av skumplast i årtier fremover, avslutter den daglige lederen i Laader Berg på K 2019-messen i Düsseldorf.

Hold deg oppdatert med PlastForum NO
Kommentarer (0)
Forsiden akkurat nå

Dramatisk redningsaksjon etter plastrydding

Vi tar sommerferie!

1

Den ekte gjenbruksposen kommer

BASF og Security Matters samarbeider om å utvikle sirkulær plastøkonomi

Å puste inn mikroplast er helseskadelig

Tiltalt for isopor-forurensning

Nyhetsbrev

1

Utvikler nedbrytbare fiskeredskaper

Funn av ulovlige leker som skader ozonlaget

Ukas vits: Brøyting

Norsik sørger for at det ikke blir plastkrise i Oslo

Sommerjobb for å rydde plastpellets

KRONIKK: Produsentansvaret for plastemballasje ivaretas i Norge

Krever støtte til de som driver med gjenvinning av plast

1

- Plastimportører og -produsenter må betale mer

Superskipet blir forsinket

SE VIDEO: Njord-fiberkabelen på plass

Storstilt plastaksjon i Finnmark

På jakt etter plastnedbrytbare enzym

Ukas vits: Bryllupsnatta

Tidenes største prosjektavtale i TESS

Resirkulert korona-plasthåndtak får salgskanal

Ny fabrikkbygning ferdig i Kina

Avvikler en av tre produksjonslinjer

Miljødirektoratet truer med tvangsmulkt

Se alle Bedriftenes egne nyheter

How Retrofit can make your CMM state-of-the-art again

Calling all the unsung production heroes!

Crestabond® - sertifisert etter brannsikringskrav.

LL-Hvit gjengepasta

Plastproduksjon preget av presisjon og nøyaktighet

Resirkulerte plastprodukter til Vik Ørsta

Wanner Technik Gmbh

RAMSOL - alkoholfri desinfisering

ZEISS #measuringhero Award 2020

Testing av ikke-metalliske materialer for tøffe omgivelser

Ultrapolymers og Domo utvider partnerskapet med Technyl

Avfallsbeholder fra IDEA Kompetanse

POM-C BLÅ - perfekt for næringsmiddelindustrien

Plastdeler til testsett for corona laget med vakuum

Expanding the Boundaries of CT

Produksjon av desinfeksjonsmidler med Busch vakuumteknologi

Stratasys J55 – en ny revolusjonerende fullfargeprinter

Sveisetrådkniv for PVC og linoleum

3D Scanning Systems - Innovative Solutions for 3D digitizin

Lindberg & Lund AS utvider med en ny avdeling

Produksjon av bilinteriør med trykkregulert vakuumteknologi

Vakuumsystemer for behandling av COVID-19-pasienter i Brasil

Lindberg & Lund AS med LIoyds godkjenning for Araldite 2015-

Improve your metrology skills, also @home.

Vi har blitt medlem i Næringsklyngen NCMT

Send til en kollega

0.141