23948sdkhjf
>

Sola kan bryte ned polystyren

Ifølge en amerikansk studie kan sola omgjøre plast til karbondioksid og vann.

Les også: Stor interesse for forskning på plastforurensing

Men en norsk forsker hevder at rapporten har svakheter.

Dette skriver forskning.no.

En gruppe amerikanske forskere skriver i en ny studie, publisert i tidsskriftet Environmental Science & Technology, at sollys omdanner polystyren til karbondioksid og karbonforbindelser.

Polystyren er kort sagt en type hardplast som brukes i alt fra matemballasje til bygningsmaterialer.

- På tross av at polystyren brukes over så store deler av verden og i så mange forskjellige produkter vet vi lite om hvor lang nedbrytningstid plasten har i naturen, skriver forskerne.

Derfor ville forskerne se om de ved hjelp av simulert sollys kunne bryte ned plasten i et laboratorium.

– Studien undersøker hvordan sollyset bryter ned plast og rapporterer at dette tar tiår eller århundrer istedenfor årtusener. Dette motsier den generelle oppfatningen om at plast i naturen er ekstremt stabil, sier Martin Wagner til forskning.no.

Wagner er førsteamanuensis ved Institutt for biologi, NTNU og studerer hvordan plast påvirker økosystemene, han har ikke selv deltatt i den nye studien.

For å undersøke nedbrytningen av plasten plasserte forskerne tre plastprøver i beholdere der spesialbygde filtre målte mengden oksygen og karbondioksid som gikk inn i beholderen.

Plasten som ble testet besto av tre forskjellige typer blandinger med polystyren med varierende mengde tilsetningsstoffer og andre plaststoffer i seg.

Plasten i beholderen ble så utsatt for simuleringer av sollyset i forskjellige bølgelengder og forskerne målte hvor mye av lyset plasten absorberte.

De valgte å utsette plasten for sollys som tilsvarer styrken i 10 forskjellige elver spredt rundt på kloden. Det er ikke tilfeldig at disse ti elvene også er de som regnes å bringe med seg mesteparten av plasten ut i havet.

Les mer på her.

 

Kilde: Forskning.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.063