23948sdkhjf

- Havmerder kan være kostbare luftslott

Forskere ved Fridtjof Nansens Institutt mener havmerder er kostbare luftslott, som gir vekst der og da, men at man ikke vet om teknologien kan tas i bruk av flere aktører uten subsidier.

Det er Teknisk Ukeblad (TU) som omtaler saken, og som skriver at forskerne ved instituttet kaller merdene «one hit wonders» eller kostbare luftslogg.

-Næringen er desperat etter vekst. Alle vil ha nye tillatelser. Nordlaks, for eksempel, har fått mange tillatelser. Men hva er potensialet for å drifte et slikt anlegg med en så dyr produksjonsteknologi, når man ikke har fått tillatelsene gratis, spør seniorforsker Irja Vormedal i Teknisk Ukeblad. Hun omtaler en rapport som ble publisert i dag.

Hun advarer mot at merdene blir store skraphauger, fordi satsingene koster mer enn de smaker. Dette kan igjen gi høye investeringskostnader og driftskostnader.

Flere større aktører har fått mange utviklingstillatelser de siste årene for å drive oppdrett til havs. Norlaks er en av disse, og i en e-post til Dagens Næringsliv (DN) skriver selskapet at de ikke ønsker å gå i debatt om dette temaet basert på overskrifter fra en omfattende rapport som ikke er utgitt ennå.

Rapporten tar også for seg lusebehandling i næringen, og viser til at det er en sammenheng mellom økt lusebehandling og økt dødelighet av oppdrettsfisk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078