23948sdkhjf

Vil ha forbud mot engangsplast

Miljødirektoratet foreslår et nasjonalt forbud mot enkelte engangsprodukter i plast, blant annet sugerør, bestikk og tallerkener.

Forslaget samsvarer med krav i EUs direktiv om plastprodukter. Det vil bidra til mindre spredning av plast i naturen.

Forslaget omfatter disse engangsproduktene i plast:

  • bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take away-matbeholdere og drikkebegre laget av ekspandert polystyren (isopor).

Dette er produkter som i stor grad bidrar til forsøpling på europeiske strender.

Forbudet kan redusere bruken av slike engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter årlig, ifølge utredninger konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet kan.

Det meste av engangsplasten havner i avfallsstrømmer og blir tatt hånd om på en god måte. Men ifølge konsulentselskapet vil reguleringen hindre spredning til naturen av disse produktene med om lag 6 millioner enheter.

Miljødirektoratets forslag til forskrift vil medføre at mindre plast havner på avveie og bidra til at færre dyr får i seg eller skader seg på engangsproduktene eller mikroplast fra disse. 

- Slike engangsprodukter kan relativt enkelt erstattes med andre engangsprodukter i andre materialer, eller aller helst i ombruksprodukter. Utfasingen har allerede kommet langt for enkelte av produktene. Vi forventer at flere og rimeligere alternativer blir tilgjengelige på markedet i løpet av de nærmeste årene, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Overgangen til alternative løsninger til engangsplast vil også kunne føre til reduserte klimagassutslipp og andre positive miljøeffekter. Graden av dette vil avhenge av hvordan markedet innretter seg med alternativer.

I EUs medlemsland vil forbudet tre i kraft 3. juli 2021 som følge av EUs direktiv om plastprodukter. Eventuell ikrafttreden av regelverket i Norge før i EU vil føre til merkostnader. Det bør vurderes om det vil være i strid med våre EØS-rettslige forpliktelser. 

 

Kilde: Pressemelding fra Miljødirektoratet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062