23948sdkhjf

- Stans all produksjon av ny plast

- Løsningen på plast i naturen er å stanse all produksjon av plast. Det mener skipsreder Fred. Olsen.

I en kronikk i Dagens Næringsliv (DN) skriver skipsrederen om sin bekymring for plast i havet og ellers i naturen.

 «Vi går inn for å løse problemet ved å gjenbruke plasten. Hittil har vi ikke lykkes. Vi har i dag plastavfall på verdenshavene i store flytende øyer, vi har det på havbunnen, på strender, i elvene. Vi har til og med mikroplast som har falt ned på de høye toppene i Rocky Mountains», skriver han, og spør retorisk hva kan så gjøres.

Olsen mener selv å ha den åpenbare løsningen: Å slutte plastproduksjonen. Det han mener er å ikke produsere mre ny plast. Dette er ikke enkelt, fordi plast finnes i nesten alle produkter som vi har i dag.

 «Kan vi få en enighet, før det er for sent, om at totalproduksjonen av plast-råstoff i løpet av en femårsperiode reduseres til null?» spør Olsen.

«Følgen av dette vil jo være at de som på det nåværende tidspunkt må ha plast i sine produkter, vil kjøpe opp det som er allerede er produsert og brukt, og som er tilgjengelig, både på havet og på land. De som kan betale mest for plasten, får det som allerede er produsert. Vi får en effektiv resirkulering.»

Ulempen med Olsens forslag ligger i å finne produsenter som vil ha plasten. Ifølge ABC Nyheter gjennomførte KS Bedrift Avfall en undersøkelse blant sine medlemmer i fjor. Den viste at det er opphopning av plast som ikke blir brukt til gjenvinning.

– Til i dag har vi sett det er mye plast som dukker opp og som markedet ikke vil ha, sier direktør Svein Kamfjord til ABC Nyheter.

 

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078