23948sdkhjf

Plast er et stort problem for reinen

Tidligere denne uka gikk det en video rundt på nyhetene og i sosiale medier der en rein slet med å kvitte seg med et juletre fra geviret. Nå melder Sysselmannen på Svalbard at plastavfall er et stort problem for dyrene.

Svalbard har masse rein. Nå melder Sysselmannen at mange rein blir funnet med plast viklet inn i gevirene sine. Det er et økende problem. Plasten stammer trolig aller mest fra fiskeindustrien. Reinen som tidligere denne uka kjempet en innbitt kamp mot å bli kvitt et juletre som folk hadde kastet i naturen, fikk mange til å reagere. Men dette er bare ett av flere eksempler på den forsøplingen som dyrene sliter med.

- Da vi kom til stedet, var det to dyr som hadde viklet seg fast i hverandre. De satt fast i en floke med pakkebånd, som sannsynligvis stammer fra en fabrikktråler, sier artsforvalter Gustav Busch Arntsen hos Sysselmannen på Svalbard, til Svalbardposten. 

Det var sist lørdag at Sysselmannen fikk melding om en tragedie som utspant seg på østkysten av Svalbard. Tre bukker hadde fått strandsøppel i gevirene sine, og en av dem døde. En av de andre reinsdyrene hadde en trålpose sittende fast i geviret.

Arntsen er blitt intervjuet av Svalbardposten, og han opplyser at reinen er svært utsatt for plast- og strandsøppel spesielt på denne tiden av året. Han opplyser at det er brunsttid, og at bukkene spesielt går i «kamp» med gevirene sine og mot andre ting de støter på.

Det er spesielt pakkebånd, som reinen har problemer med. Disse stammer fra fabrikktrålere der noen kaster de over bord.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.344