23948sdkhjf

Vil ha med bransjen på resirkulering av plast

- Vi håper at flere fra plastbransjen vil være med på dette viktige prosjektet med resirkulering av plast, sier daglig leder og initiativtaker til Plastverket, Camilla Minge.

Sammen med Høgskolen i Østfold har hun gjennom sitt firma We Make It 3D tatt initiativ til å starte Plastverket. I uke 42 skal studenter ved Høgskolen i Østfold samle inn plast som er kommet inn fra havet langs strendene i tre nasjonalpark-områder i fylket. Og plasten skal samles inn i kontainere, der plasten skal resirkuleres. Studenter ved Høgskolens studie for Innovasjon og Prosjektledelse har fått tilbud om å være deltakende i prosjektet.

- Dette er veldig spennende for oss som studenter. Vi lærer utrolig mye om plast, resirkulering og hvordan vi kan skape noe nytt og nyttig av plasten som vi samler inn, sier student Hanne Kristin Stensæt. Hun er en av to studenter som har valgt å være på plastprosjektet.

Camilla Minge, som er daglig leder i We Make It 3D, synes det er spennende å jobbe med Høgskolen i Østfold i et prosjekt som dette.

- Østfold og ikke minst Fredrikstad, er et område med mange plastprodusenter. Vi håper at de kan være med i prosjektet, som når sin første topp i uke 42. Da skal innsamlingen av plast foregå langs strendene. Vårt mål er at så mange aktører i plastbransjen vil bidra i prosjektet, sier hun. Minge opplyser at hun har et håp om å bringe dette prosjektet videre til andre skoler og utdanningsinstitusjoner og andre kommuner.

RESIRKULERT: Noen eksempler på resirkulerte plastprodukter foretatt av Plastverket. FOTO: PLASTVERKET

- Gjennom de siste 50 årene har vi fylt opp havet med stadig mer avfall. Nå er det opp til oss å rydde opp – før det er for sent. Det er lett å prate og sette mål som neste generasjon må oppfylle. Tiden har kommet for å gjøre veien kort mellom prat, mål og handling. Vi inviterer derfor til miljøverksted midt i havet, tett på utfordringene – for å prate, lære, sette mål og handle, fortsetter hun.

Ved å koble organisasjoner, ildsjeler, bedrifter og offentlige etater innen de tre sektorene er målet å skape en møteplass som ønsker å gjøre en forskjell. Møteplassen er etablert av Naturvernforbundet Fredrikstad og Hvaler, Høgskolen i Østfold ved studiet for Innovasjon og Prosjektleldelse og Visit Fredrikstad og Hvaler. Verkstedet holdes på Strømtangen Fyr, midt i Ytre Hvaler Nasjonalpark. Programmet deles opp i fagdager og temaer, og utformes i dialog med fagmiljøene.

- Plastverket er et prosjekt for å redusere mengden plast i miljøet. Vårt mål er å synligjøre plastens rolle og hvilken viktig resurs den er og med riktig bearbeiding kan den brukes igjen og igjen. Plastverkets arbeidsområder er opplysning og utdanning, gjennom våremobile kontainer læresentre. Her får man "hands on" treningserfaring. Plast hentet fra miljøet blir, bearbeidet og resirkulert til nye brukbare produkter, noe som gir plasten et nytt liv. Vi ser Plastverket som en naturlig arena for oss å opplyse, inspirere til å nyttegjøre og ha igjenbruk plast. Ett kreativt "hands on" læringssted som går ett skritt videre og fokuser på modellering av god design, fortsetter Minge.

Lærer ved Innovasjon- og Prosjektledelse-studiet ved Høgskolen i Østfold, Gunnar Andersson, er imponert over det arbeidet som er gjort så langt.

- Jeg ser på dette som et pilotprosjekt, der målsetningen på sikt kan være at det å resirkulere og gjenbruke plastavfall kan bli en større del av plastavfallsutfordringen vi står overfor. Dette prosjektet er sirkulærøkonomi i ordets retteste forstand, og studentene får en unik mulighet til å være ute i felten og ute hos bedriftene for å lære om resirkulering, sier han. Han synes samarbeidet med Plastverket er svært spennende og nytenkende.

Camilla Minge opplyser at deres arbeidssted og hovedkontor i Fredrikstad, samt mobile læresenter som er resirkulerte 20ft kontainere.

- Våre mobile resirkuleringssentre lar oss nå et bredere publikum over hele Norge. De er enkle å transportere og enkle å sette opp. Hvis du vil leie en av våre mobile læresentre, vennligst ta kontakt med oss, sier hun.

- Vår ide bygger på ideen som Precious Plastic og Dave Hakkens flotte arbeid har hatt stor sukkess med i Nederland. De har nå et nettverk av miljø interesserte verden over som ønsker å engasjere seg. Vi ønsker å representrere denne bevegelsen i Norge, avslutter Minge.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078