23948sdkhjf

Lokalbedrift påført millioner i skader: - Et katastrofeområde

Uværet og rasene som har herjet i Sogn og Fjordane har ført til enorme skader på lokal industri den siste uken.

Blant annet har det kraftige uværet ført til at Årneselva i Gloppen rant over breddene, som har fått store følger for lokalbedriften Brødrene Aa, et skipsverft i Hyen som har vært pioneerer innenfor ferger laget av karbonfiberkompositter.

Jord- og steinmassene har ført til at lokalbedriften Brødrene Aa led enorme skader.

Produksjonsanlegget til  bedriften, som ligger langs fylkesvei 615 og Hyefjorden i Gloppen, rett ved elven, har fått store deler fylt med vann, stein og gjørme.

I en kommentar til VG forteller daglig leder Tor Øyvind Aa at vannet kom fra nærmere 1.000 meter høyde:

- Det ligger en bro rett over anlegget som ble fylt oppunder av jord og stein, slik at elven tok et nytt løp rett ned mot verkstedet vårt. En stor del av anlegget er nå fylt med stein, grus og gjørme. I tillegg er deler av annenetasjen knekt ned. Det er nok skader for flere titalls millioner i både utstyr og materiell, sier han til avisen.

Avisen skriver at ingen ansatte befant seg innenfor lokalene da katastrofeværet inntraff på grunn av ferie, men at Aa selv var på plass svært kjapt da han bare bor fem minutter unna produksjonsanlegget.

Ovenfor avisen forteller Aa at det ikke er så mye man kan gjøre, og etter en befaring sammen med forsikringsselskapet beskriver han anlegget som et «katastrofeområde».

Aa frykter at enorme verdier kan ha gått tapt, da de har tre hundremillioners kontrakter i produksjon for øyeblikket og dette potensielt kan få følger for leveransen.

I en kommentar til Sysla forteller Aa at de tre båtene byggeriet har i produksjon for øyeblikket alle ser ut til å være inntakte, men han frykter at en stor batteripakke har gått tapt.

- Sannsynligvis har en stor batteripakke til en av båtene gått tapt. Da snakket vi fort 10-15 millioner kroner. I tillegg har vi tapt materiale i samme størrelsesorden, og regner med at skadene vil koste flere titalls millioner. I tillegg må vi bygge opp igjen anlegget, sier Aa til Sysla.

Bedriften Brødrene Aa har 170 ansatte, og er internasjonal anerkjent blant annet for å ha laget skipene «Vision of the Fjords», verdens første hybridskip i hydrokarbon og helelektriske «Future of the Fjords».

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141