23948sdkhjf

Fuglefjell fullt av plastreir

Ett av de verste eksemplene på plastforurensningen til havs, er havsulene som er funnet hengende døde etter plastreirene sine på Runde.

Runde er ett av Norges mest kjente fuglefjell. Nå er det avdekket at flere havsuler henger døde i reirene som de har bygget av plast. Det er mange som vil være med på å rydde og redde fuglene, men nå roper en fugleforsker et varsko mot dette.

Det er NRK som skriver at fugleforsker Alv Ottar Folkestad mener at en slik ryddeaksjone kan true hele fuglekolonien på fuglefjellet.

På avstand ser fuglefjellet Runde ut som det alltid har gjort, men ser man nærmere etter ser man farger i fjellhyllene – farger som ikke skal være der. Årsaken er at fuglene har bygget mange reir av kunstfiber, som kommer fra plastsøppel i havet.

NRK skriver at Folkestad fant plast i reirene til havsulene på Runde allerede i 1969, men at problemet har tatt av de senere årene. Den gamle plasten er blitt til forsteinet fundament i fjellsiden. Havsulene synes tydeligvis at dette har vært god vare for reirbygging. Men utfordringen er alle taustumpene og fiskesnørene som henger løst omkring. Disse er livsfarlige for fuglene, og nå har man sett at flere havsuler har satt seg fast i disse og dødd.

Folkestad mener at det ikke er plasten i fuglefjellet som er kilden til problemet. Til NRK sier han at tonnene med plast i havet, som er utfordringen. Ornitologen sier videre at det vil være katastrofalt for bestanden på Runde og begynne å spyle fjellet for plast.

-Selv om det er ille å se fuglene sitte fast i taustumper og fiskesnører, så er det lite hjelp å bøte på symptomene. Man må gå til kilden av problemet, som er plasten i havet, sier han.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.359