23948sdkhjf

Verdens første kompositt-ferje snart klar

Den helelektriske Barmen-fergen er verdens første komposittferge godkjent for farlig gods.

Bertel O. Steen Power Solutions AS i Bergen har levert det elektriske fremdriftssystemet til den miljøvennlige ferja. Ferja skal trafikkere strekningen Barmen-Barmsund i Selje i Nordfjord fra juli. Bilferja er designet av Easy Form, Vidar Hop Skyssbåtar AS og Måløy Verft.

– En ferje i kompositt er noe helt nytt og en liten verdensnyhet i seg selv, sier en entusiastisk Christian Carlson, daglig leder i Sea Technology AS.

Sea Technology ble nylig dannet for å markedsføre teknologimiljøet som har vokst fram rundt Måløy Verft og Teknopollen i Sogn og Fjordane. Det banebrytende ferjeprosjektet er et av resultatene de kan vise til. Og interessen rundt ferjeprosjektet er stor.

 

– Jeg har akkurat vært i Trondheim og snakket om hele prosessen frem mot ferdig ferje, og selvfølgelig om mulighetene dette prosjektet kan gi teknologibedriftene langs kysten på lengre sikt, sier Carlson.

Ferjer bygges som regel i stål for å være brannsikre. Nå har teknologimiljøet i Måløy knekt koden med kompositt som brannhemmer. Dermed reduseres vekten på ferja uten at det går på bekostning av brannsikkerheten.

– Elektrisk fremdrift krever et lett fartøy, og dermed et lett byggemateriale. Etter mange års utvikling og innovasjon i Måløy kan vi endelig vise frem Barmen-ferja til verdensmarkedet. Kompositt og elektriske løsninger for fremdrift kan brukes i mange sammenhenger offshore, ikke bare på ferger og hurtigbåter. Dette kommer til å bli spennende for hele næringen, sier Carlson og legger til:

– Alle som er opptatt av innovasjon, teknologi og ikke minst det grønne skiftet, er veldig interessert i hvordan vi har jobbet fra tegnebrettet til ferdig ferje.

Bertel O. Steen Power Solutions har levert batteripakker, ladesystem, koblingstavler og energistyringssystem til den nye ferja.

– Da vi sikret oss Barmen-prosjektet, stod jubelen i taket, sier Eirik Nesse, direktør for forretningsutvikling i Bertel O. Steen Power Solutions. Han legger til:

– Vi har satset mye på å utvikle nye elektriske fremdriftsløsninger, blant annet gjennom oppkjøpet av teknologibedriften Inpower i Molde i 2017.

 

 

Kilde: Pressemelding fra Bertel O. Steen Power Soltuions

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.33