23948sdkhjf

Roper varsko om mikroplast i klær

Visste du at fleecegenseren du bruker daglig er en av de verste plastforurenserne? Mer enn 60 prosent av alle klær som produseres inneholder plastfibre, som igjen kan forsvinne ut i havet som mikroplast.

Det skriver NRK. Nå ønsker Forbrukerrådet at klærne skal merkes bedre slik at forbrukerne ta mer bevisste miljøvalg når de kjøper klær.

De aller fleste tekstiler som produseres i dag er nemlig laget av olje, som genererer mikroplast og som igjen da til slutt havner i havene. Oljebaserte tekstiler inneholder blant annet polyester, akryl, estalan og nylon. I tillegg er det mange plagg som også inneholder andre farlige stoffer som eftalater osv.

– Klærne våre mister fiber, både når vi bruker dem og når vi vasker dem. De går via renseanleggene og ut i havet, forteller Ingun Grimstad Klepp, ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO til NRK.

Mikroplast-avfallet fra klær utgjør faktisk så mye som en tredel av all mikroplast vi finner havene. Også Havforskningsinstituttet er bekymret for mikroplast-utviklingen i havet. Slikt avfall finner man oftere og oftere på steder der man trodde at dette ikke skulle være mulig å havne: Dypt i havet mellom Svbalbard og Grønland og i havisen ved Nordpolen.

Ifølge statskanalen er tekstilindustrien den mest forurensende industiren etter olje-næringen. Det skriver FN i en rapport. Det er derfor større og verdensomspennende tiltak som må til for at denne industrien skal forbedre sin produksjon vesentlig, slik at mikroplast i langt mindre grad til slutt havner i havene.

Som et første skritt ønsker Forbrukerrådet at tekstiler nå skal merkes tydeligere på hvilke stoffer de inneholder.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08