23948sdkhjf

Norsk plastforslag får store konsekvenser

Norges forslag om å bruke sterkere virkemiddel i kampen mot handel med blandet og skittent plastavfall, har fått internasjonalt gehør. Nå samler landene seg bak Baselkonvensjonen, der plast nå er tatt inn som «farlig avfall».

Dette kom fram etter forhandlinger i Geneve de siste dagene. Klima-og miljøminister Ola Elvestuen (V) har vært en sterk pådriver for å få til denne ordningen, som særlig vil komme fattige land til gode.

80 prosent av plast det handles havner enten i havet, i naturen eller på fyllinga. Der dermed klart at dette er en viktig avtale for verden.

Internasjonal handel med plast er svært omfattende, og den har til nå vært uten internsasjonale reguleringer. Vedtaket i Geneve innebærer at eksport av plastavfall som ikke er klargjort for umiddelbar gjenvinning, vil kreve en egen eksportlisen, skriver NRK.

Den nye avtalen innebærer videre at land som mottar store mengder plastavfall, vil kunne stille større krav til hva plasten inneholder. Eksport av plastavfall som ikke går direkte til gjenvinning, må også ha samtykke fra importlandet før transporten.

– Dette gjør at vi får bedre kontroll med en helt ukontrollert handel, sier Elvestuen til NRK.

En rapport fra GRID_Arendal viser at kun 9 til 12 prosent av verdens plastavfall blir resirkulert.

Den nye avtalen vil også gjøre det lettere for utviklingsland å si nei til å få tilsendt avfall av lav kvalitet, som man ikke kan håndtere på en forsvarlig måte.

 

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109