23948sdkhjf

Masse plastavfall fra oppdrettsnæringen

Norsk oppdrettsnæring er en av verstingene når det gjelder forsøpling av havet.

NRK har avdekket at både på land og til havs langs kysten ligger det gjenværende rester av gamle og forlatte oppdrettsanlegg. Det er samlet inn masse materialer fra disse anleggene, svært mye av plast.

Når NRK er med Mausund feltstasjon, som er en av de større kystryddeaktørene i Norge, ut i skjærgården ved Frøya, finner man både forlatte anlegg i sjøen og også deler av anlegg som er havnet på land – forlatt. I tillegg finner man annet tilbehør som tau og annet festemateriell. Selve anleggsmerdene er ofte av plast.

I båten får reporteren fortalt at et oppdrettsanlegg som fortsatt ligger i havet, er forlatt og ikke vært i drift på en stund.

- Dette vil trolig bare ligge i sjøen og gå i oppløsning, sier Odd Arne Arnesen i Mausund feltstasjon til kanalen. Et annet sted viser Arnesen fram en bukt fullt av lange gamle plastrør og –slanger i tillegg til isopor. Dette er noe av det som er samlet inn fra nedlagte oppdrettsanlegg i nærområdet ved Frøya.

Både på land og til havs langs norskekysten ligger det rester av gamle og forlatte oppdrettsanlegg. Han viser flere slike anlegg, og ikke minst deler av anlegg som har havnet på land og blir liggende der uten at noen ansvarlige henter det.

FORSØPLER: Oppdrettsnæringen etterlater seg masse søppel, mest plast, langs norskekysten. ILLUSTRASJONSFOTO

– Gammelt utrangert utstyr har ingenting i fjæresteinene å gjøre. Dette har vi svært gode returordninger for. Dessverre er det enkelte steder slik at gamle synder er blitt liggende. Andre kan ha kjøpt eller fått utstyret, sier kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge, Øyvind A. Haram til NRK. Sjømat Norge synes ikke noe om det som kommer fram i NRKs artikkel og TV-innslag om oppdrettsnæringens forsøpling av hav og kyst.

Den daglige lederen i Sjømat Norge mener at oppdrettsnæringen generelt sett er svært opptatt av å ikke forsøple havet og norske strender. Blant annet deltok man under strandryddeuka. Han understreker at næringen lever at rent hav, og at den derfor er svært opptatt av å ikke forurense det.

En av de største aktørene innen norsk fiskeoppdrett, Salmar, har hovedkontor på Frøya. Konserndirektør Roger Bekken, liker heller ikke det han hører om avfall fra oppdrettsnæringen, men forsikrer overfor NRK at de har rutiner for hvordan de skalk ta rede på gammelt utstyr og levere det tilbake for resirkulering.

Bekken uttaler til statskanalen at de vil ta kontakt med andre aktører i området for å få fjernet tingene.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094