23948sdkhjf

Mindre plast i matemballasje

Vi er mange som ønsker å redusere plastbruken. Det er også målet til det nystartede forskningsprosjektet ReducePack.

Les også: Nå kan du søke om midler for forskning på plast

– I ReducePack ønsker vi å finne løsninger som gjør det mulig å redusere plastbruken, sørge for mer gjenvinnbare materialer i matemballasje, og samtidig sikre at maten beholder både kvaliteten og holdbarheten, forteller seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima. Hun er ansvarlig for forskningsdelen i prosjektet.

Både matprodusenter og leverandører innen emballasje, etiketter og pakkemaskiner, deltar i prosjektet.

– Vi må utnytte ressursene optimalt, og det betyr minst mulig avfall. Det handler om både å ta vare på maten og benytte emballasjeløsninger som er gunstig fra et miljøståsted, sier Marit Kvalvåg Pettersen.

Det er spesielt tre måter prosjektdeltakerne vil jobbe med å redusere avfallet:

Les også: Fremskyndet millionutlysning: Sikrer og skaper arbeidsplasser innen plast og miljø

  1. Redusere plastforbruket ved å utvikle nye emballasjematerialer basert på fiber som råstoff (Reduce by Replace)
  2. Reduserer plastforbrbuket ved å utvikle emballasjeløsninger med redusert materialforbruk (Reduce by Reduction)
  3. Redusere plastbruken ved å utvikle, tilpasse og utnytte materialer som er gjenvinnbare (Redusce by Recycle)

Bama, som er prosjekteier, har forventninger om å utvikle klima- og miljøvennlige emballasjeløsninger for flere av sine produkter. Her vil fiberbaserte materialer være sentrale.

– Mange frukt- og grønt-produkter kan godt pakkes i fiberemballasje istedenfor i plast, samtidig er det viktig der produktene må pakkes i plast at det benyttes en plast som er materialgjenvinnbar og at det ikke brukes med emballasjemateriale enn nødvendig, sier Thomas Eie i BAMA.

Foruten Bama deltar flere andre matprodusenter og leverandører knyttet til emballasjeindustrien. Så i tillegg frukt og grønt er prosjektets mål å utvikle mer miljøvennlige emballasjeløsninger for kyllingfilet, spekemat og margarin.

ReducePack er et treårig innovasjonsprosjekt, finansiert av Norges forskningsråd. Deltakende bedrifter er BAMA (prosjekteier), Norsk Kylling, Grilstad, Mills

Les også: Miljøfond blir gamechanger på Hawaii

Moltzau, Wipak, Døvigen, RPC Packaging, Bewi Tommen Gram, FoodTech og Lexit.

Forskningspartnere er i tillegg til Nofima, Universitetet i Lund og Østfoldforskning. Prosjektet har også en referansegruppe som består av Emballasjeforeningen, Grønt Punkt Norge og Romerike Avfallsforedling (ROAF), Handelens Miljøfond og Avfall Norge.

 

Kilde: Pressemelding fra Nofima

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Redaksjonen anbefaler

Send til en kollega

0.078