23948sdkhjf

Norge fremmer strengere plast-regler

Bakgrunnen for forslaget er å begrense de enorme mengdene plast som havner i havet.

Det skriver NTB i en melding.

– Dette er et viktig forslag og et stort steg i riktig retning, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NTB.

Forslaget kommer opp til behandling på FN-møtet som startet mandag denne uka og varer fram til 10.mai. Mer enn 180 land deltar på konferansen, og dette er land som tidligere undertegnet Basel-konvensjonen, som omfatter handel med farlig avfall.

Strengere regulering av handel av plastavfall kan redusere mengden plast som ender opp i naturen og sjøen. Internasjonal handel med plastavfall foregår i stort omfang, og ifølge Elvestuen foregår denne handelen i dag nærmest uregulert. Ministeren er positiv til kjøp og salg av sortert avfall som resirkuleres. Men usortert plastavfall som eksporteres til fattige land, kan lett havne på avveie.

– Det trengs en helt annen kontroll av vareflyten, sier Elvestuen til NTB.

Norske myndigheter foreslår derfor internasjonale regler om statlig kontroll av eksport av plastavfall som ikke går direkte til gjenvinning. Slikt avfall bør bare eksporteres hvis handelen er godkjent av myndighetene i importlandet, mener regjeringen.

En representant for FNs miljøprogram (UNEP), Rolph Payet, opplyser til nyhetsbyrået AP at det ser ut til å være betydelig støtte til det norske forslaget på møtet i Genève.

Også Tyskland er en pådriver for strengere plast-regler. Tyske myndigheter håper på et internasjonalt forbud mot eksport av usortert plastavfall som det er vanskelig å resirkulere, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Kilde: NTB

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079