23948sdkhjf

Dekkrester kan erstatte naturlig grus

Dekkrester kan erstatte naturlig grus for å rense vann i bakken, ifølge forskningsinstituttet Rise.

Naturgrus er av stor betydning for drikkevann, energilagring og bevaring av det naturlige og kulturelle landskapet. Ressursen er dessuten endelig, mens brytningen har en tendens til å senke grunnvannsnivået.

Fokuset har derfor vært å finne alternative materialer i flere år. Pukk er en, men det har også vært en ambisjon å finne resirkulerte materialer som kan brukes - blant dem bildekk.

Ifølge Svensk Däckåtervinning brukes dekkrester ofte som erstatningsmateriale, takket være blant annet en adhesjon som er bedre enn for sand og grus, noe som fremmer vekst og gir bedre rengjøring.

På vegne av Svensk Däckåtervinning har Rise-insituttet vurdert en grunnseng, bestående av gummi, beregnet for rensing av avløpsvann fra husholdninger med individuelle avløp. Konklusjonen er at resirkulerte dekk kan fungere så vel som naturlig grus i vannbehandling i bakken.

Prøvetaking og evaluering har skjedd i feltet i april 2016 til desember 2017 på Oikoslab, som har et resirkuleringssystem som renser avløpsvann i en infiltreringsseng med gummirester fra resirkulerte dekk. Ecoloop deltok også i evalueringen:

- Mange ser risikoer med materialet fordi de tror dekk inneholder toksiner. Men det er mange år siden EU forbød de farlige HA-oljer som tidligere ble brukt i dekkproduksjon. Metaller som muligens kan lekkes fra gummi, har prosesser for å forhindre. Dette gjelder hovedsakelig for sink og jern, som også allerede er i grunnvannet, sier Andreas Pettersson.

Tillatte utsalgssteder for naturlig grus har vært sterkt begrenset i flere år, og behovet for alternative materialer er stort. Svenske Tire Recycling merker blant annet at 350.000 til 450.000 utdøde enkeltavløp i Sverige trenger nye løsninger - der dekkrester kan være veldig bra.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078