23948sdkhjf

Gledelige resultater på avfallsprodukt og bilplast

I midten av mars lanserte svenske RISE en undersøkelse hvor de så på visse begrensede kjemiske stoffer i resirkulert plast, som stammer fra elektroniske skrap og utrangerte kjøretøy i Europa, for å avgjøre om innholdet av regulerte stoffer ligger innenfor grenseverdiene.

Dette skriver Plastforum SE. 

Resultatene av undersøkelsen viste at bare 2 av de 54 testede materialene inneholdt stoffer over de regulerte grensene i henhold til POP, RoHS og REACH. 47 av prøvene inneholdt kvantifiserbare mengder brom, men et flertall av bromatomene i prøvene er avledet fra stoffer som ikke er regulerte.

Forskningsgruppen konkluderte også med at 69 prosent av prøvene ikke inneholdt noen av de undersøkte kontrollerte bromatomer. Verken korte (SCCP) eller mid-chain chloroparaffins (MCCPs) ble detektert i noen prøver og den maksimale detekterte konsentrasjonen av ftalater var 300 ppm.

Ingen synlige mengder kvikksølv ble funnet i prøvene som ble testet og konsentrasjonen av bly var under 160 ppm i alle prøvene. En prøve hadde en kadmiumverdi på over 100 ppm målt ved XRF, men når den ble målt med ICP, var verdien under 100 ppm.

Materialene som ble analysert hadde gjennomgått både separasjons- og renseprosesser hos resirkuleringsselskapene som leverte plastråmaterialet. Den resirkulerte plasten kommer fra flere forskjellige resirkulatorer i Europa, og for å sikre industriell relevans har representanter fra Stena Metall, Electrolux, Volvo Cars, Svensk Kjemikalieagentur og Miljøverndepartementet deltatt i arbeidet.

- Studien gir en god indikasjon på at resirkuleringsanlegg i Europa er effektive for å skille og rense plast fra elektroniske skrap og utrangerte kjøretøy, skriver det svenske Miljøverndepartementet i en pressemelding.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.096