23948sdkhjf

Energiministeren ønsker ikke en kabel-lovendring

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er bekymret for at kabler som bygges utenlands skal få større innpass i Norge.

Partiene har fremmet en lovendring som skal hindre å bygge utenlanskabler. Men engergimister Kjell Børge Freiberg (FrP) sier nei til lovendringsforslaget nå.

Dette skriver Energiteknikk, som har fulgt saken nøye siden Acer-avtalen ble vedtatt i fjor. Under denne ukes spørretime onsdag, kom saken opp på banen igjen. I forbindelse med Acer-vedtaket i fjor ble regjeringen og Arbeiderpartiet enige om et kompromiss der det lå til grunn at alle utenlandskabler skulle eies og driftes av Statnett.

Men saker i media den siste tiden har gjort at noen av avtalepartnerne er blitt usikre og bekymret for om avtalen følges godt nok opp.

Det var Senterpartiets Ole Andre Myhrvold som tok opp kabelsaken i spørretimen.

Energiministeren svarte Sp-representanten med å vise til at stortingsflertallet ved behandlingen av den tredje energimarkedspakken la til grunn at departementet ferdigbehandler søknaden fra Northconnect før det fremmes en lovendringssak, og at det i framtiden bør være Statnett som eier og driver samtlige utenlandsforbindelser.

- I avtalen om tredje energimarkedspakke var stortingsflertallet enige om at eventuelle nye kabler skal være samfunnsøkonomisk lønnsomme, og at det skal høstes erfaring og gjøres grundige analyser før nye forbindelser etableres. Hva slags betydning dette får for eventuelle nye konsesjonssøknader, må vurderes som et ledd i behandlingen av disse, sa Freiberg i Stortingssalen.

Bakgrunnen for disputten i spørretimen er at den såkalte «Northconnect»-kabelen skal legges mellom Eidfjord i Hordaland og Peterhead i Skoggtland. Målsetningen er å få den i drfit 2023/24. Kabelstrekningen eies av blant andre Agder Energi, Eco, Lyse og Vattenfall.

Freiberg gjorde det klart under spørretimen at han ønsket å være «veldig tydelig og presisere at det ikke er gjort vedtak om å bygge en ny kabel». Han understreket at søknaden om Northconnect-kabelen skal behandles først.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079