23948sdkhjf

Mikroplast i oppdrettslaks

Forskere har funnet mikroplast i gjellene til oppdrettslaks. – Overraskende funn, sier en av forskerne.

En fersk studie viser at oppdrettslaks tar opp mikroplast.

– Overraskende at man kommer opp i sånne mengder, sier forsker om funnene.

Det er forskere ved Veterinærinsituttet og Norwegian Research Center (NORCE) som har funnet mikroplast i gjellene til oppdrettslaks. Hvor skadelig og farlig dette er for fisken og oss mennesker ikke helt kjent ennå, men forskerne fant ifølge NRK ut at laksens immunceller, som «rydder opp» i fremmedstoffer i kroppen, spiste» plasten.

– Det kan være en risiko at cellene i kroppen som har som oppgave å rydde og beskytte, «spiser» opp mikroplasten også, sier seniorforsker Maria Dahle ved Veterinærinstituttet til NRK.

Plastopptaket skjer når fiskens hudceller, som kalles epitelceller, blir skadet. Da kan mikroplast trenge inn og immuncellene ta opp plastpartiklene. Normalt vil epitelcellene filtrere bort mikroplasten.

– Det er litt overraskende at man kommer opp i sånne mengder at man kan måle tilstedeværelse av plast i gjellene, sier Dahle til statskanalen.

Hvor farlig dette er for mennesker vites ikke – foreløpig. Dette må i så fall forskes mer på. Det kan hende at mikroplasten blir liggende i fiskens gjeller og tarm. Videre forskning vil kunne påvise om mikroplasten blir med i maten og om de kan skade fiskens gjeller.

WWF Verdens naturfond mener at funnene viser at det haster å stanse forsøplingen til havs. Miljøvernorganisasjonen foreslår to konkrete tiltak:

Det ene er forbud mot unødvendig engangsplast som plastsugerør, egangsbestikk og –tallerkner og rørepinner av plast. Det andre er en innføring av produsentansvarsordninger for alle plastprodusenter og alle importører av plast i Norge.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.3