23948sdkhjf

Forsker mener vi må leve med plast

- Det er urealistisk å tro at vi kan kutte bruken av plast. Samfunnet er avhenging av plast, selv om plastforsøpling er et stort problem.

Det sier marinbiolog Guri Sogn Andersen ved Norsk Institutt for vannforskning (NIVA) til Dagsavisen. Hun mener at selv om plastforsøpling er et stort problem, så må vi lære oss å leve et miljøvennlig liv med plast.

Marinbiologen har nylig gitt ut boka « Å se en havhest dø» og der skriver forskeren blant annet at «plast kan være løsningen der andre mateiraler er for tunge, for sprø, for fleksible eller legger beslag på for mye av våre begrensede naturressurser om de skal produseres».

Dagsavisen skriver at i boka si kommer Andersen inn på hvor lenge plast har vært et problem i forsøplingsøyemed. Hun peker på hendelser helt tilbake til 1970-tallet.

Til tross for flere alarmerende forskningsrapporter de siste 10-årene, mener marinbiologen at vi fortsatt ikke vet nok om plastforurensningen som skjer i havene. Hun mener, ifølge Dagsavisen, at det er for mye synsing, som ikke er basert på vitenskapelig fakta.

NIVA-forsker Guri Sogn Andersen. FOTO: PRIVAT

Hun viser blant annet til amerikansk forskning, som har anslått at det årlig kommer et sted mellom 4,8 og 12,7 millioner tonn plast ut i havet. Hun mener at denne differansen er svært stor, og at det kan tyde på at det er langt mer plastsøppel havene enn det man tidligere har trodd.

– Vi må rydde opp og samle inn plast, men vi tenke lenger enn det. Vi må også se mer på utviklingen av alternative plastprodukter som det kan være lettere å gjenvinne. Vi må i tillegg finne måter plast kan brytes ned på. Det siste jeg har hørt om, er en sopp som kan gjøre det, sier hun til Dagsavisen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078