23948sdkhjf

Indolmolekyl skaper ny plast

En ny, fossilfri bioplast er under utvikling. Etter labeksperimenter påstås den å være mer slitesterk enn både konvensjonell, oljebasert polyester og annen bioplast. Og den oppgis dessuten å være bedre egnet for gjenvinning.

Ping Wang er doktorand i kjemiteknologi ved Lunds Universitet (LTH). Hun har vært med å utvikle plast basert på indol – en tyngre hydrokarbon-molekyl enn furan - som finnes i menneskelig avføring og lukter deretter. Konstellasjonen finnes også i mindre konsentrasjoner i visse blomster og har da en noe bedre aroma. (Effekten er avhengig av at luktesansen dekoder duftingrediensene ulikt avhengig av mengde og sammensetning).

Forskerteamet ved LTH synes å være alene om å forske på indolpolyester, og resultatene deres er lovende. PET har en glassomvandlingstemperatur (Tg) på 70 grader, da materialet myknes og deformeres. PEF har en tilsvarende temperatur på cirka 86 grader. Ping Wangs indolplast er derimot stabil opp til 99 grader.

Dette er foreløpige resultater, men det vi har sett er at indol har bedre mekaniske egenskaper som gjør materialet mer holdbart. Dette kan føre til bedre gjenvinning i framtiden. I dag kan PET-flasker bare gjenvinnes en gang. Senere kan de kun brukes til andre formål, som for eksempel tekstiler, sier dosent Baozhong Zhang, som leder forskerteamet.

I dag produseres indol kun i liten skala og brukes primært i parfyme og legemidler. Det er mulig å produsere indol bioteknisk fra sukker via gjæring ved hjelp av bakterier. En slik produksjonsprosess må i så fall først analyseres mer inngående før en produksjonskostnad kan beregnes.

Ping Wang fortsetter imidlertid å forske på indolplastens potensiale for andre bruksområder.

– Vi har fått gode resultater, men er ikke fornøyde. Nå prøver vi å finne metoder for å framstille mer høykvalitative indolpolymerer som kan applikeres på flere måter, ikke bare til plastflasker, sier hun.

(Artikkelen er en del av svenske Plastforums tema: Tekniknytt)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141