23948sdkhjf

Nye maskiner skal øke bruken av biomaterialer i kompositt

Interessen for utviklingen av bærekraftige og biobaserte materialer spesielt for byggebransjen og møbelbransjen har fått Teknologisk Institu i Danmark til å investere i nytt utstyr for blanding og forarbeiding av materialer til biokomposittprodukter.

Målet er å erstatte plast med fibre fra biomaterialer i produkter rettet mot de to industrisegmentene.

Dette skriver Teknologisk Institut i en pressemelding.

Potensialet er stort for omstillingen fra plast til biomaterialer i komposittmaterialer, forteller Anne Christine Steenkjær Hastrup fra Teknologisk Institut.

- Normalt ligger innholdet av fibre i sprøytestøpte materialer på 25-35 prosent, og resten består hovedsakelig av plast. Potensialet med den nye teknikken er stort og vi forventer å kunne fremstille kompositter med opp mot 80-90 prosent fibre, forklarer Hastrup.

Kvaliteten bevares eller forbedres

I utviklingen er det fokus på å utvikle materialer som både har et høyt innhold av fibre, og som minimum har de samme egenskaper som kjente komposittmaterialer.

Men fokus er det også på å utvikle materialer som har både nye og bedre egenskaper enn de vi kjenner i dag.

- Med det nye utstyret kan vi prøve spennende ting. For eksempel kan vi blande biobaserte fibre og plast under veldig høy rotasjon, samt forarbeide lange fibre i en fiber-plast-matrix, som hamp, hør og tekstiler, hvor blandingen direkte formstøpes til et endelig produkt. Det gir masse muligheter for å utvikle nye egenskaper og dermed bedre produkter, sier Hastrup.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094