23948sdkhjf

- Ikke mulig å gjennomføre

- Det er fylket og ikke kommunen som skal tildele nye konsesjoner for oppdrettsanlegg.

Det sier professor Bjørn Hersoug ved Norges Fiskerihøgskole i Tromsø til NRK. Han sier dette etter at Tromsø kommune onsdag kveld sa nei til nye åpne oppdrettsanlegg og nei til forlengelse av gjeldende tillatelser. Hersoug sier til NRK at vedtaket ikke lar seg gjennomføre, fordi det er fylket som tildeler konsesjoner.

- I tillegg er det næringen selv som bestemmer hvilken teknologi som skal brukes. Skal kommunestyrets vedtak gjennomføres må det først skje en lovendring i Stortinget, sier han til statskanalen.

Reaksjonene på Tromsø kommunestyres vedtak lot ikke vente på seg utover torsdagen. Både næringen selv og fiskeriminister Harald Tom Nesvik (FrP) stiller seg kritisk til vedtaket.

Da han åpnet Norsk Havbruksdag på Felix konferansesenter i Oslo torsdag, gikk han hardt ut mot vedtaket, og mente at kommunen «forsøker å dra næringen ned». Men han sa til de frammøtte at vedtaket må ses på som en liten bump i veien.

ULOVLIG OG FORUNDRET: Professor Bjørn Hersoug (t.v.) mener vedtaket i Tromsøs kommunestyret ikke er gyldig, mens Stig Nilsen hos Lerøy Seafood er svært forundret over vedtaket. FOTO: UIT/LERØY SEAFOOD

- Jeg er svært forundret over vedtaket, sier Stig Nilsen til Kyst.no. Han er havbruksdirektør i Lerøy Seafood, som har fire lokaliteter i Tromsø kommune. Han mener det er vanskelig å forstå hvordan Tromsøs kommunestyre tenker når de gjør et slikt vedtak, som signaliserer en fullstendig endring av teknologi innen havbruk. Spesielt synes han det er vanskelig å forstå med bakgrunn i at dette var et benkeforslag.

- Hvis dette vedtaket hadde vært forankret i lovverket og det dermed kunne bli satt i kraft, ville det kunne fått uante følger for produksjonen og arbeidsplassene innen havbruk i kommunen. Lerøy har 101 ansatte som betaler skatt til Tromsø kommune. De jeg har snakket med det siste døgnet er rystet og forundret over kommunestyrets vedtak, sier Nilsen til Kyst.no.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078