23948sdkhjf

Bygges «Egget» i kompositt likevel?

Marine Harvest fikk 1. mars i år ja fra Fiskeridirektoratet til seks utviklingstillatelser basert på komposittløsningen for «Egget». Marine Harvest sendte i høst ny søknad om å få bygge løsningen i stål i stedet, av kostnadshensyn. Dette er nylig avslått av fiskerimyndighetene. I det norske komposittmiljøet håper man nå på komposittløsningen likevel…

Marine Harvest ønsket med sin nye søknad å få en prinsippavklaring fra direktoratet på om tilsagnet om å bygge i kompositt ville kunne endres slik at bruk av stål ble et akseptabelt materialvalg. Vedtaket om å si nei til «stål-egg» kom fra Fiskeridirektoratet fredag 16. november i år og slår trolig spikeren i kista for stålversjonen.

Fristen for å søke nye konsesjoner/utviklingstillatelser basert på nye, innovative løsninger er gått ut. Nå er spørsmålet om Marine Harvest vil bygge ut seks «Egg» i kompositt hvorav fem skal bygges i klynge.

Man kan lese hele avgjørelsen på Fiskeridirektoratets hjemmesider. Plastforum anbefaler interesserte å bruke ti minutter og lese direktoratets argumenter. Det er komposittmessig interessant at Fiskeridirektoratet mener «Egget» bygd i sandwich-kompositt oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», vi siterer fra svarbrevet: «(k)onstruksjonens form med tilhørende løsninger er unik sammenlignet med annen produksjonsteknologi på akvakulturområdet. Produksjonsenheten representerer videre en rekke forbedringer i forhold til kjent teknologi på området og søker har etter direktoratets vurdering sannsynliggjort gjennomførbarhet av prosjektet».

Fiskeridirektoratet opplyser i brevet at de etter dette har foretatt flere vurderinger av «Egget» i kompositt og at bl.a. materialvalget og prosjektet var gjennomførbart og at vilkåret om betydelig innovasjon var oppfylt.

Fiskeridepartementet kommer også inn på de store verdiene som ligger i tillatelsene for bygging av fem eller seks «Egg». Det vil kunne gi Marine Harvest produksjonsverdier som raskt kan dra seg mot én milliard kroner.

Hauge Aqua, som står bak «Egget» sammen med Mundal Båt og underleverandører, venter nå spent på neste kapittel i føljetongen.

Se Fiskeridirektoratets svar til Marine Harvest på:

https://www.fiskeridir.no/Akvakultur/Nyheter/2018/1118/Fire-avklaringer-om-utviklingstillatelser

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078