23948sdkhjf

Regjeringen støtter bygging av Oslos nye elektriske komposittfartøy

Statsminister Erna Solberg opplyser til NTB at regjeringen vil gi 22,7 millioner kroner til bygging av den nye sightseeingbåten «Legacy of The Fjords» som Brødr. Aa har fått byggeoppdraget på.

Ifølge NTB skal støttes gis gjennom Enova, og planen er at fartøyet skal trafikkere Oslofjorden allerede neste sommer.

Nyheten kom da Solberg (H) foretok den offisielle dåpen av Norges første helelektriske fartøy, «Future of The Fjords» denne helgen. Fartøyet, bygget i karbonfibersandwich, benyttes til å frakte turister utslippsfritt på Nærøyfjorden mellom Flåm og Gudvangen i Sogn og Fjordane.

Det er verftet Brødrene Aa som har bygget «Future of The Fjords», og som nå skal bygge «Legacy of The Fjords».

Fartøyet vil spare om lag 700 tonn CO2 og 225.00 liter diesel årlig relatert til konvensjonelle fartøyer med samme kapasitet. Solberg begrunner støtten til fartøyet med at det er viktig at norsk maritim sektor blir mer grønn og etterlater et mindre CO2-avtrykk, skriver NTB.

– Nærøyfjorden er et verdensarvområde. At vi forurenser fjorden med turistskip er verken bra eller fremtidsrettet, sier hun videre til nyhetsbyrået.

Samtidig er det delvis tilfeldig at det første helelektriske skipet i Norge er en turistbåt. Det har sammenheng med at cruiseselskapet The Fjords, som bygger de elektriske skipene, har søkt om innovasjonsmidler.

Solberg understreker selskapets utvikling er en del av fremtiden og kan brukes på alle typer båter.

– Vi vil fortsette å omstille norsk skipsfartsnæring. Alle typer båter i Norge bør ha denne typen teknologi – vi trenger den alle steder, sier hun til NTB.

– Norge er verdensledende på utslippsfrie løsninger til ulike typer skip. Forbildeprosjekter som dette gir inspirasjon til klimaløsninger utover landegrensene, og er samtidig en stor næringsmulighet for norsk maritim bransje, sier teknologiansvarlig Marius Gjerset i miljøstiftelsen ZERO.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.598