23948sdkhjf

Plast blir stadig viktigere for Astrup

Og det er det som kalles "industriplast" hos Astrup, som øker mest. F.eks. til offshore- og subsea-applikasjoner - der plast ofte er langt mer egnet enn metaller takket være varighet, lav vekt og uten korrosjon..

- Vi ser at stadig flere etterspør plast for industrielle applikasjoner. Hardplast har lang levetid, er korrosjonsbestandig og har lav vekt sammenliknet med aluminium og stål, sier produktsjef for plast hos Astrup, Ellen Vethe Holmerud.

Astrup har helt siden starten i 1857 primært jobbet mest med stål og metaller, men også etter hvert med mer moderne materialer som aluminium, høylegerte stålmaterialer og plast. Siden 1960-tallet har Astrup også jobbet med plast, og nå merker produktsjefen for plast hos Astrup, Ellen Vethe Holmerud, at etterspørselen øker kraftig. Samtidig må Astrup og plastbransjen jobbe hardt med å få fram fordelene som er knyttet til plast.

- Industriplast slik vi jobber med er svært korrosjonsbestandig og har lang levetid. I tillegg er vekten svært lav, og vedlikeholdet er også mye mindre enn ved bruk av for eksempel stål og aluminium, sier hun.

Offshore og subsea er de områdene, der etterspørselen av plast forventes å øke mest, ifølge produktsjefen for plast hos Astrup. Men etter oljekrisen har også fiske og havbruk vært et satsingsområde for grossisten med hovedkontor og lager i Groruddalen i Oslo.

Holmerud tror det er flere grunner til at det velges mer plast:

- Det er et lett valg, sier hun og hentyder til de vektbesparende egenskaper, som blant annet offshorebransjen etterspør.  I tillegg kan plast erstatte andre materialer i konstruksjoner på grunn av trykkfasthet og en helt annen måte å absorbere tilførte spenninger på enn metalliske materialer, sier hun.

Korrosjon er en av offshoreindustriens verste fiender. Plastmaterialer kan forenkle vedlikeholdsproblemet, både på flytende installasjoner og på havbunnen. Riktig valg av plastmateriale kan kombinere lav vekt med høy styrke og evne til å tåle høye trykk.

Holmerud tror at noe av plastavdelingens suksess er at de hele tiden har hatt en tett dialog med leverandørindustrien, våre kunder og ikke minst engineering selskapene .

- Dette har gitt vårt firma verdifull innsikt i hvilke krav til materialer og dokumentasjon   bransjen krever. Basert på dette har Astrup utviklet en organisasjon med en ledelse som har fokus på nødvendige investeringer også innenfor automatisering av arbeidsprosesser både internt og for å flytte brukergrensesnittet ut mot våre kunder. For eksempel i vår kundeportal. Dette for å kunne være fremtidens industripartner for våre kunder og leverandører sier hun.

Dagens eier og styreleder Harald Astrup, fører tradisjonen videre og investerer for fremtiden.

Dette tror Holmerud vil være nøkkelen til fortsatt positiv utvikling.

De seneste årene har Astrup fokusert sterkt på materialer i forbindelse med  robotisering av plastproduksjonen. Homesourcing er også et viktig aspekt som Vethe Holmerud trekker fram. Hun tror mange mener det er positivt at plastproduksjonen foregår i Norge.

- Plast representerer et vidt spekter av materialtyper med svært forskjellige egenskaper og bruksområder. I samarbeid med utvalgte leverandører i inn- og utland tilbyr Astrup AS kundene flere muligheter, både gjennom rådgivning om materialvalg, levering av halvfabrikata, men også ferdig maskinerte/bearbeidede komponenter. Vi har erfart at mange kunder som selv maskinerer i stål og metaller ønsker å overlate produksjonen av plastdetaljer til spesialister, eller ønsker å få utvidet sin kapasitet eller sitt produktsortiment, sier hun.

 

Dette er Astrup:

-Etablert 1857, om lag 100 ansatte i Norge, hvorav 80 ved hovedkontoret og lager i Oslo. Har kontorer Stavanger, Bergen, Ålesund, Skien og Trondheim.

-Er familieeid av familien Astrup, nå femte generasjon – Harald Astrup.

-Omsetter for om lag 700 millioner kroner. 4-5 prosent av omsetninger er eksport.

-Leverer stål- og plastprodukter til landbasert industri, olje og offshore, bygg og anlegg og fiske og havbruk.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078