23948sdkhjf

AF Gruppen vil inspirere kvinner i industrien

Rørbransjen har en kvinneandel på kun 2%. Ingeborg-nettverket skal inspirere kvinner til å bli med i fremtidens industri.

For to år siden ble Ingeborg-nettverket etablert. Oppkalt etter Ingeborg Markussen -  Norges første kvinnelige rørlegger og rørleggermester – hadde organisasjonen som formål å inspirere og gi unge kvinner rollemodeller og forbilder i rørbransjen, en industri som har en kvinneandel på kun 2%.

Nylig hadde nettverket sin inspirasjonsdag, og da dukket AF Gruppens konsernsjef Morten Grongstad opp for å dele litt om hvordan selskapet hans jobber for å øke kvinneandelen i bransjen.

-  AF er Nordens mest lønnsomme entreprenør, men skal vi beholde den posisjonen, så kan vi ikke ha en kvinneandel på ni prosent, Vi er 4200 ansatte og vår satsing på økt kvinneandel handler om konkurransemessige hensyn. Det handler om å få tak i de flinkest folkene. Lykkes vi med likestilte muligheter, så blir vi vesentlig mer konkurransedyktige, sa Grongstad.

En av Ingeborg-nettverkets styremedlemmer, Iselin Abell Nilsen, er både utdannet rørlegger og ingeniør, og jobber hos AF Gruppen som energiingeniør.

-   Rørfaget gir mange muligheter. Vi vil inspirere flere kvinner til å være med på moderniseringen og utviklingen av rørbransjen. Vi ønsker oss kort og godt en mer inkluderende bransje, sa Iselin Abell Nilsen som gjennom nettverket håper å bidra til at flere unge kvinner velger en utdanning og karriere med basis i rørfaget, sa Nilsen.

Bedre kjønnsbalanse – en del av strategien

Økt kvinneandel og like karrieremuligheter for kvinner og menn er et særskilt mål i AF og en del av AF Gruppens strategi, heter det i en pressemelding fra selskapet.

 - Vi har vært tydelige på en del hygienefaktorer, sa Morten Grongstad.

- Vi kjøper ikke maskiner fra utstyrsleverandører som sender oss nakenkalendere. Når vi rigger prosjekter, skal brakkene være tilrettelagt med dame og herregarderober uavhengig av om det jobber damer på prosjektet eller ikke. Vi har også vært med å utvikle en funksjonell kvinnekolleksjon for arbeidstøy sammen med Wenaas.

Konsernsjefen kunne også fortelle om en rekke mer strategiske beslutninger som at AF alltid skal ha en kvinnelig ansattrepresentant i styret, og at forretningsenhetene blir fulgt opp i forhold til mål om kjønnsbalanse. En håndplukket prosjektgruppe med menn og kvinner i AF jobber med å finne tiltak for å øke andel kvinnelige ansatte og sikre like karrieremuligheter. Sammen med #HunSpanderer har AF satt fokus på ubevisst diskriminering og deltar også i et tre års forskningsprosjekt med organisasjonen og ni andre større bedrifter i Norge. Her skal AF finne ut hvilke tiltak som gir størst effekt for å få til likestilling og like muligheter og øke kvinneandelen.  

Inspirasjonsdagen var lagt til VVS-dagene på Norges Varemesse 19. oktober. På programmet sto inspiratorene i kø: Ingeborg-grunder Eli Heyerdahl Eide, leder av BNL, Jon Sandnes og likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm. Også statsminister Erna Solberg var representert med en videohilsen til Ingeborg-nettverket.    

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094