23948sdkhjf

Kjempebehov for fagarbeidere

5 av 10 bedrifter mangler yrkesfaglig kompetanse.

Denne uken ble NHOs kompetansebarometer for 2018 offentliggjort. Tallene viser en stadig økende mangel på kompetanse i arbeidslivet i Norge.

De siste tallene viser at vi ikke utdanner arbeidskraften markedet vårt trenger, skriver NKI Nettstudier i en pressemelding.

Blant NHOs medlemsbedrifter, melder hele 6 av 10 bedrifter at de mangler ansatte med riktig kompetanse. Dette er det høyeste tallet på udekket behov siden NHO lanserte kompetansebarometeret for 5 år siden.

I år, som tidligere år, er det særlig fagarbeidere det er størst mangel på. 62 prosent av de spurte bedriftene oppgir at de har behov for ansatte med yrkesfaglig utdanning og spesielt innen industriell produksjon, bygg og anlegg.

Hos 40 prosent av bedriftene med udekket kompetansebehov, har mangelen på riktig kompetanse ført til tapte kunder, markedsandeler og skrinlagte prosjekter.

– Når vi vet at vi må skape 600 000 nye jobber frem mot 2050, så kan vi ikke ha det slik at bedrifter må si nei til oppdrag fordi de mangler folk. Da får vi ikke skapt nok arbeidsplasser, sier fungerende administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til NTB.

5 av 10, eller 53 prosent, av NHOs medlemsbedrifter melder også om mangel på fagskoleutdannede. Mangelen på folk med yrkesfaglig bakgrunn har økt jevnt de siste årene, og NHO oppfordrer nå flere unge til å velge yrkesfag.

For å hjelpe til med å rekruttere, er det også viktig at næringslivet sørger for nok lærlingeplasser. For å bidra med å dekke behovet for yrkesfagutdannede, er det viktig at disse utdanningene utvikles i tett kontakt med næringslivet. Rådgivere i skolesektoren må også bli flinkere til å anbefale yrkesfag. For dem som synes det er fristende å komme ut i en praktisk jobb tidlig i voksenlivet, kan fagskole være et godt alternativ til høyskole og universitet. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063