23948sdkhjf

SINTEF etablerer fond for nystartede bedrifter

For å utvikle nye og levedyktige teknologibedrifter, har SINTEF lykkes med å etablere et nytt tidligfase-fond med en investeringskapital på 500 millioner kroner. European Investment Fund og en rekke private, norske investorer deltar i fondet.

Det nye såkornfondet får navnet SINTEF Venture V og skal bidra til økt kommersialisering av forskningsresultater. Fondet vil investere i og utvikle nye bedrifter som baserer sin virksomhet på teknologi med utspring i forskningsmiljøene ved SINTEF og NTNU.

Viktig del av SINTEFs samfunnsoppdrag

– Kommersialisering av forskningsresultater og utvikling av nye bedrifter og arbeidsplasser er en viktig del av vårt samfunnsoppdrag, som myndighetene forventer at vi leverer på, sier konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF.

– Å skaffe kapital til såkornfasen er viktig og spesielt krevende. Vi er svært fornøyd med å ha fått med oss gode, langsiktige investorer som ser potensialet i forskningen vår.

Det nye såkornfondet har en investeringskapital på 500 millioner kroner, fordelt på følgende investorer:

European Investment Fund: 155 millioner kroner

SINTEF Venture: 110 millioner

KLP: 75 millioner

Gjensidigestiftelsen: 50 millioner

Sparebankstiftelsen DNB: 40 millioner

SpareBank1 SMN Invest: 30 millioner

MP Pensjon: 20 millioner

Reitan Kapital: 10 millioner

Orkla: 10 millioner

Dette er det femte og største fondet i regi av SINTEF TTO, som er SINTEFs kommersialiseringsenhet. Også i det forrige fondet; SINTEF Venture IV, som ble etablert i 2014, deltok European Investment Fund (EIF) og Sparebank1 SMN med betydelig investeringskapital.

– Vi har fått styrket investorfelleskapet i det nye fondet, og det er vi veldig godt fornøyd med. Alle investorene har et felles ønske om å bidra til å bygge en robust verdikjede for kommersialisering av teknologi, og det vil være viktig for Norge inn i framtiden, sier adm. direktør Anders Lian i SINTEF TTO

 

EIFs største investering i Norge

European Investment Fund (EIF) er EUs instrument for investeringer i egenkapitalfond i EØS-området. Investeringen i SINTEF Venture V, som er EIFs største investering i Norge, er gjort mulig gjennom midler fra InnovFin Equity og finansielle instrumenter under EUs Horizon 2020.

 

Skal investere i tidligfasen

Fondet SINTEF Venture V skal investere såkalt såkornkapital, som er investeringer i oppstartbedrifter, altså i den første, tidlige fasen. Dette er en krevende og avgjørende fase med få aktører og høy risiko, hvor det normalt er vanskelig å skaffe investeringskapital.

For at kunnskapen og teknologien som utvikles i FoU-prosjekter skal bli tatt i bruk, har SINTEF valgt å investere egne midler nettopp i denne fasen. Dette vil kunne skape arbeidsplasser og levedyktige bedrifter basert på ideer fra forskningsvirksomheten.

Fondets investeringer skal rettes inn mot samfunnsmessige utfordringer i EUs program for forskning og innovasjon, Horisont 2020-programmet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125