23948sdkhjf

Bioplast bare et sidespor…

Björn Florman, fra Materialbiblioteket i Sverige, holdt i forbindelse med Produksjonsmessene i Jönköping en forelesning med tittelen «Fremtidens bærekraftige plaster». Her forklarte Florman bl.a. forskjellen, ikke bare mellom fossil og bioplast, men også mellom bioplast og biologisk nedbrytbar plast.

– Når en konstruktør eller designer ber om et miljøvennlig materiale - en miljøvennlig plast - så det er veldig lett at man emosjonelt velger en fornybar plast som også er biologisk nedbrytbar. Men verden er ikke så enkel at alt blir riktig bare fordi du velger en bionedbrytbar plast, sa Björn Florman.

.For å tydeliggjøre dette sa han at bionedbrytbar plast bl.a. var laget av mais. Den største produsenten av genmodifisert mais i USA er Monsanto.

– Hvor utrolig det enn høres ut, Monsanto har patenter for denne basisråvaren. Er det virkelig etisk korrekt, spurte Florman retorisk.

– Jeg mener at man som produktutviklere bør stille seg spørsmålet om det er greit at man heller kjører oljedebatten i grøfta og heller tar GMO-debatten med sinte 2000-talister, sa han. (GMO = genmodifiserte organismer)

 Gjenvinning er å ta ansvar

Florman mente at bioplaster kommer til å bli et sidespor i fremtiden, en slags mot-trend som bekrefter hovedtrenden. Og den viktigste trenden er at vi i fremtiden vil bli omgitt av mer og mer fossil plast og dessuten i større mengder enn i dag.

– Dette krever at vi tar ansvar for våre materialer. Og vi har allerede begynt å gjøre det, sa han.

– I dag er det et fokus på det sirkulære som tidligere ikke eksisterte. Gjenvinning av fossil plast er selve fremtiden. Det ble ikke minst merkbart når man begynte å samle og resirkulere store volumplaster som LDPE. Det gjorde man ikke tidligere, sa Florman.

– Oljen er fortsatt for billig og det har den vært siden 2. verdenskrig. Men endelig er vi blitt mer miljøbevisste. Nå ser vi faktisk et skifte, avsluttet Björn Florman fra Materialbiblioteket.

(Av Malin Folkesson, Plastforum SE)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095