23948sdkhjf

Ekornes kan snart være kinesisk!

Kinesiske Qumei Home Furnishing Group ønsker å kjøpe det norske møbelkonsernet Ekornes ASA. Et enstemmig Ekornes-styre anbefaler aksjonærene å akseptere tilbudet. Forhandlinger har pågått i ett år.

Tilbudet som vil bli fremmet til aksjonærene i Ekornes er på 139 kroner pr. aksje og verdsetter det norske møbelselskapet til 5,1 milliarder kroner. Transaksjonen vil blant annet være betinget av at Qumei får kjøpe minst 55,57 prosent av aksjene.

 Viktig industribedrift

Ekornes er en viktig industribedrift i Norge, for norske underleverandører, ikke minst i plastindustrien. Bedriften har også en betydelig egenproduksjon av polyuretanprodukter, og har i mange år vært viktig medlem i den norske PUR-gruppen. På den kommende Plast- og komposittkonferansen 30. og 31, mai i Sandane står Ekornes på talerlisten.

Ved en eventuell overtakelse vil Ekornes fortsette som egen virksomhet med hovedkontor i Sykkylven. Eksisterende produksjon i Norge, USA, Vietnam og Thailand er planlagt opprettholdt og de velkjente merkene Stressless, IMG og Svane vil bli videreført.

Qumei er et selskap engasjert i utvikling, produksjon og salg av innredning i mellom- og premiumsegmentet og annet tilbehør til hjemmet. Qumei ble børsnotert på Shanghai Stock Exchange i 2015 og har mer enn 850 forretninger og møbelproduksjon i Kina.

 Vekst i Kina

Det er stor vekst i det gigantiske, kinesiske markedet. Å være med i denne vekstmuligheten har vært en drivkraft i forhandlingene med Quemei.

Man har også vektlagt at Qumeis digitale innsikt vil styrke Ekornes’ eget arbeid på dette feltet og gjøre selskapet til en bedre samarbeidspartner for distributører og butikker også i andre markeder.

 Spydspiss internasjonalt

Grunnlegger og styreleder i Qumei, Ruihai Zhao, sier han har fulgt Ekornes med stor interesse i mange år, og at denne budprosessen er første steg i Qumeis strategi for internasjonal vekst. Selskapet vil ivareta verdiene som ligger i Ekornes-navnet og selskapets kjente merker og ikke minst i tradisjonene og samarbeidet i norsk arbeidsliv, der de ansatte i Ekornes har spilt en nøkkelrolle i selskapets suksess.

– Vi er opptatte av stabilitet og kontinuitet i bedriftskulturen og vil ivareta den gode relasjonen til de ansatte. Vi ønsker å bidra å utvikle Ekornes videre gjennom å dele vår kunnskap og kompetanse innen digital markedsføring og forbrukerinnsikt, sier Ruihai Zhao.

Han opplyser at man allerede har diskutert ytterligere investeringer i forskning og utvikling, blant annet ved det eksisterende senteret i Sykkylven.

 Samtaler i over ett år

Tilbudet fra Qumei og deres samarbeidspartner, et kinesisk investeringsfond forvaltet av Huatai Securities Co., Ltd., kommer etter at partene har hatt kontakt og dialog i drøyt et år. Aksjonærer som representerer 25,65 prosent av Ekornes’ totale aksjekapital har allerede akseptert tilbudet. Blant disse er blant annet dagens største eier Nordstjernan Ab (17,27 prosent), Stian Ekornes og andre medlemmer av Ekornesfamilien, samt Nils Gunnar Hjellegjerde.

– Vår vurdering er at Ekornes vil stå enda bedre rustet til fremtidig vekst og verdiskaping med en slik industriell aktør som ny eier, sier styreleder Nora Förisdal Larssen.

Qumei ønsker, som nevnt, at Ekornes sin kultur og tradisjon skal bli videreført, blant annet ved at nåværende styremedlemmer forsetter i styret. Det er ennå ikke inngått noen endelig avtale om dette, men det er forventet at Nora Förisdal Larssen og Stian Ekornes vil fortsette som styremedlemmer.

 Ekornes i korthet

Produksjonen til Ekornes foregår i fem fabrikkanlegg i Norge (De registrerte varemerkene Stresslessog Svane), ett fabrikkanlegg i USA (Stressless) og tre i Asia (IMG).

Produktene selges over store deler av verden gjennom egne salgsselskaper i utvalgte markeder.

Siden introduksjonen av Stressless-stolen i 1971 er det solgt over 9,6 millioner Stressless sitteplasser. Hver dag produseres det over 1500 Stressless sitteplasser i konsernets fabrikker på Vestlandet.

I 2017 hadde Ekornes-konsernet en omsetning på 3,1 milliarder kroner og 2 140 ansatte.

 Om Qumei

Qumei er en kinesisk møbelprodusent og -forhandler, etablert i 1993 av Ruihai Zhao.

Qumei har 850 utsalgssteder i Kina, og planlegger å åpne ytterligere 500 butikker og 1500-2000 «shop-in-shops» de neste fem årene.

Qumei omsatte i fjord for 2.5 milliarder, og har hatt en omsetningsvekst på rundt 27 prosent de siste årene.

Qumei er notert på Shanghai Stock Exchange. Ruihai Zhao og hans familie kontrollerer 72,87 prosent av selskapet.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.204