23948sdkhjf

Plastal kjøper ARWI High-Tech Coating Raufoss AS

Insight Equity Holdings LLC, som er eier av Plastal, melder at Plastal Industri AB overtar teknologien og alle rettigheter til ARWI High-Tech Coating Raufoss AS. Dermed kan Plastal nå tilby høyteknologiske PVD-belegg på plastdeler for utvendige bildeler og oppfylle kravene til Klasse A-overflate.

Plastal Industri AB, der Plastal Raufoss inngår, er den europeiske divisjonen til Plasman Group og som nå er den formelle eieren av ARWI High-Tech Coating Raufoss AS.

For norske plastbearbeidere representerte ARWI for 15 år siden et kjent og kjært miljø for vakuummetallisering, bl.a. for skjerming av mobiltelefoner. De siste par-tre årene har ARWI og Plastal på Raufoss jobbet iherdig med et prosjekt og for etableringen av et pilotanlegg i Raufoss Industripark for den nye vakuummetalliseringen PVD (Physical Vapor Deposition).

Belegget er spesielt utviklet for forkromming av eksteriørkomponenter i plast. Tidligere har forkromming av plast stort sett begrenset seg til reflektorer i lyktene samt for interiørdetaljer. Nå tilfredsstilles vedheft, slitestyrke og utseende også for bruk på blanke eksteriørdetaljer.

 Miljømessig er den nye teknologien å betrakte som «grønn» sammenlignet med tradisjonell forkromming av plast, der det brukes seksverdig krom. Sistnevnte byr på store miljøutfordringer.

Plastforum har tidligere omtalt prosjektet, som av folkene på Raufoss da ble betegnet som en «liten verdensnyhet». Se Plastforum 1/2017, eller nettsaken; https://www.plastforum.no/article/view/574095/en_liten_verdensnyhet_fra_raufoss

 Plastals folk på Raufoss har videreutviklet teknologien og tilpasset den bl.a. til detaljer av PP, som nå altså kan belegges selektivt med kromutseende. Dette har tidligere ikke vært mulig for eksteriørkomponenter. Det miljømessige ved den nye metoden er nevnt, men metoden åpner også for nye muligheter for kost- og vektbesparelser innenfor feltet transport og bil eller for andre bruksområder der man ønsker forkrommede, høyglansede plastflater.

Martin Larsson er adm. direktør i Plastal Industri AB. I en kommentar til kjøpet av ARWI forteller han til svenske Plastforum at PVD-teknologien gir Plastal muligheter til å erstatte krom, men at det også gir mange andre, potensielle fordeler knyttet til frihet ved styling, radartransparens, mm. Samt til det faktum at teknologien er miljøvennlig.

Plastal omsetter for ca. tre milliarder SEK i året til bilindustrien. Selskapet ser for seg store muligheter også på nye felt, så som sensorteknologi.

Plastal vil fortsette utviklingen av teknologien i de tidligere lokalene til ARWI High-Tech Coating Raufoss AS, som ligger nærmest vegg i vegg med deres fabrikk i Raufoss Industripark.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079