23948sdkhjf

Politisk samling om Borealis

Etter siste styremøte i Borealis, der det ble kjent at det kan gå mot nedleggelse av PEHD fabrikken hos Borealis, har det ikke manglet på politisk engasjement fra mange hold. Med 100 arbeidsplasser i fare er NOPEF rimeligvis på banen. Men også LO for øvrig, stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har engasjert seg i saken. Senest har Telemark Kristelig Folkeparti uttrykt bekymring for situasjonen for industrien i Grenland som helhet, og ønsker et mer aktiv industripolitikk. Og alle ønsker gassrør. Nedenfor følger noen smakebiter fra pressen i Telemark:
Kan bli lagt ned alt i år
PEHD-fabrikken ved Borealis kan bli lagt ned i løpet av året. – Sannsynligheten for nedleggelse er stor, sier administrerende direktør Roy Vardheim til Varden. Dermed er også 100 arbeidsplasser i stor fare. Vardheim kan neppe omstille så mange internt eller eksternt, og dermed blir flere ansatte stående uten jobb. De ansatte var ikke forberedt på beskjeden som i begynnelsen av februar.
– Det er en vanskelig beskjed som er mottatt. Men vi skal ikke miste motet, våre øvrige to fabrikker skal leve videre. Vi lever i en utsatt bransje, men jeg har god tro på utviklingen ved PP- og LD-fabrikkene. PEHD-fabrikken er litt ute på dato, og en mulig nedleggelse er ett av valgene som nå blir vurdert. Det endelige vedtaket kommer i midten av mars, og selv om ikke hele prosessen er gjennomført skal vi ikke regne med at innstillingen kan endres, sier Vardheim til Varden.
Den aktuelle fabrikken har gått med tap i flere år. Vardheim tror et gassrør vil sikre drift ved anleggene som nå i første omgang ikke blir berørt av nedleggingstrusselen. (Sakset fra Næringsavisens nettsider) – Vi må få et «gassregime»

( BAMBLE 7. februar.) Tilretteleggelse av rammevilkår blir nå den viktigste oppgaven for Telemarks-politikerne i forhold til å sikre framtida for arbeidsplassene ved Borealis i Bamble.

Aps del av Telemarksbenken konkluderte slik etter at de mandag denne uken møtte ledelsen og representanter for fagforeningene ved Borealis.
– I forhold til den landbaserte industrien diskuterer vi etablering av et kraftregime med gode rammebetingelser, og med bakgrunn i det som nå skjer ved Borealis er det nærliggende å drøfte noe liknende for gassforedlere. Dette handler om større volumer og til en riktig pris. Vi må løfte industripolitikken inn på den politiske dagsordenen. Vi bør kunne si at en viss andel av norske konsesjoner skal øremerkes innenlands bruk, sa Terje Lien Aasland etter det lukkede møtet. Slike utredninger vil han sørge for å dra i gang umiddelbart, og planen er å forsterke strategien gjennom Telemark Arbeiderpartis årsmøte senere i vinter.
– Er det mulig å framskynde etableringen av gassrøret til Grenland?
– Det vil først være mulig å besvare dette spørsmålet når utredningsfasen for røret er avsluttet i oktober. Uansett etableringstidspunkt må vi bli tydelige på at det kommer et rør og at råstofftilførslene kan sikres, sa Lien Aasland som deltok i møtet sammen med Sigvald Oppebøen Hansen, Gunn Olsen og LOs distriktssekretær Irene B. Ingebretsen.
Må jobbe videre
Oppebøen Hansen refererte til et møte med Gassco for kort tid siden og mente at det bør være mulig å realisere røret i 2010-2011.
– Det er viktig å sikre at dette blir en realitet med de deltakerne som er der, men det er ikke tvil om at vi fortsatt har noen utfordringer. Vi må bare jobbe videre og opprettholde en god dialog med ledelsen og fagbevegelsen ved bedriften, sa han.
– Hva kan dere gjøre for å berolige de ansatte ved Borealis?
– Vi har nå blitt oppdatert og informert, og i første omgang kan vi ikke gjøre stort annet enn å bringe dette tilbake til våre fagstatsråder.
Oppdaterte seg
Ingen hadde ventet at politikerne kan berge den nedleggingstruede PEH-fabrikken ved Borealis og de 100 arbeidsplassene som nå er i fare. Dette var derfor også fjernt fra møtets agenda. Framtid og råstofftilførsler var tema, samtidig som politikerne hadde behov for å oppdatere seg på en sak som stadig endrer karakter.
– Vi har vært opptatt av kombirør, men etter dette møtet forstår vi at det nå handler om et tørrgassrør og et separasjonsanlegg. Og det er svært viktig at vi holder oss oppdatert på hva som er de viktigste utfordringene knyttet til rammebetingelsene for petrokjemien, sa LO-sekretæren. Ivar Nefstad, avisen Vardens nettsider, 7. februar 2006

Vil gi full gass for Borealis
BAMBLE: Stortingspolitikere valfarter til Borealis i Bamble etter at det ble kjent at 100 arbeidsplasser er truet ved bedriften. – Nå haster de å få gassrøret på plass, var budskapet fra Borealis-ledelsen. Nå lover Arbeiderpartiets tre representanter på Stortinget å sette denne saken raskt på dagsporden.
Først ut mandag formiddag var de tre Ap-representantene Gunn Olsen, Sigvald Oppebøen Hansen og Terje Aasland, med LO Telemarks Irene Ingebretsen og Wenche Kongerød på slep. To timer senere kom Frp-representantene Bård Hoksrud og Kåre Fostervold, som fikk samme informasjon.
Klar melding Det var fagforeningene på Borealis som hadde organisert møtet, der ledelsen med direktør for Borealis Skandinavia, Roy Vardheim, og prosjektdirektør i Borealis, Pål Teie, stilte opp. Meldinga var klar fra Borealis om at det måtte komme et svar om gassrør i løpet av kort tid. – Vi trenger sju til åtte år å planlegge ny produksjon her i anleggene. Derfor må vi snart ha et positivt svar på om det er vilje til å bygge et gassrør til Grenland. Vi må planlegge industriutbygging parallelt med gassrøret, sier informasjonsansvarlig på Borealis, Hallgeir Kjeldal.
Industripolitikk Terje Aasland er nyvalgt stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Telemark med industri som arbeidsområde. Han sa klart fra at det var mangel på industripolitikk knyttet opp mot gass i Norge. Han vil sammen med Sigvald Oppebøen Hansen legge press på egen regjering for å få fortgang i gass til Grenland. – Vi skal gjøre alt vi kan for så raskt som mulig å få på plass rammevilkårene for ny industriell virksomhet i Norge med bruk av gass, sier Aasland, som var veldig godt fornøyd med informasjonen mandag. Gassrør i 2010 GASSCO jobber med å skaffe kunder til en gassrørledning til Grenland, Østfold og videre til Sverige. I løpet av høsten skal det være klart om det er nok kjøpere av gass til å finne økonomi i et gassrør. Så langt mener statlige GASSCO at det er grunnlag for et slikt rør. – Vi må avvente GASSCO og deres konklusjon. Jeg tror at vi har et gassrør på plass i 2010 eller 2011, sier Aasland.
Krever handling Kåre Fostervold (Frp) kom til Borealis noen minutter etter at Arbeiderpartiets delegasjon hadde forlatt bedriften. – Vi er veldig bekymret for mangelen på industripolitikk. Vi ser ikke at regjeringa Stoltenberg har gjort noe som vil sette fart på industrien. Jeg merker meg at regjeringa signalisere statlig oppkjøp av store industriselskap, men de vil ikke etablere statlig selskap som kan sikre gass i rør til Grenland. Derfor tror jeg ikke det er vilje til industriell utvikling i regjeringa, sier Kåre Fostervold. Rolf Formo, Telemark Arbiederblad - nettsidene
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078