23948sdkhjf

- Produktets geometri betyr ikke en dritt!

Ikke akkurat ord man skulle forvente seg av landets fremste designguru. 90 deltakere fikk bevist at Bård Eker er noe helt for seg selv under Numerisk Bruker Forenings brukermøte i Østfold, under vignetten ”Samspill fra design til ferdig produkt”

Av Per Øyvind Nordberg Foreningens leder Leif Estensen var fornøyd med å kunne ønske spesielt velkommen til forumets fire kvinnelige deltakere på selveste kvinnedagen. Det var første gang NBF hadde lagt sitt brukermøte til Østfold, og Bård Eker ble nok hovedattraksjonen for mange.
Det går alltid fort
Han fikk da også åpne ballet. Å gjengi et foredrag av denne kreative energibunten er ingen enkel sak. Mannen må i grunnen oppleves. Det er heller ikke opplagt at Ekers konklusjoner for god bedriftskultur er eksempel til etterfølgelse. Men det har fungert godt for bedriftene i Bård Eker Industrial Design (BEID).
Virksomheten startet med design av projektorer, og på få år har Fredrikstad-miljøet etablert seg i verdenstoppen når det gjelder profesjonelt utstyr i dette segmentet.
Etter å ha prøvd forskjellig former for eierskap, deriblant amerikansk, har Bård Eker etter hvert kjøpt opp sine bedrifter selv. I dag eier han både Projectiondesign og Hydrolift (raske båter) og er medeier i Koenigsegg (raske biler).
Det meste går i det hele tatt svært fort rundt Eker! Og han forfekter en bedriftskultur som virkelig setter kreativitet i høysetet.
Bård Ekers verden
- Unngå kvalitetssjefer og innkjøpssjefer, jeg vil ikke ha noen ”poliser” som arresterer folk etter at de har kjørt for fort. Jeg blir kvalm av å bla i fine ISO-rapporter og orker ikke å se alle de flotte mappene. Vår beste underleverandør holder til i skauen i Kina, uten e-post, uten PC. Han sender kun fax og brev på solblekede ark. Men produktene hans topper vår kvalitetsrangering, sa Eker. Blant annet.
Han hevder også å ha lært veldig mye av perioden med amerikansk eierskap. – Jeg hater ikke amerikanere. De har lært oss alt om hvordan man ikke skal jobbe, sier han.
Det første Bård Eker gjorde da han tok over svenske Koenigsegg var å bryte ned hierarkiet. Fysisk. – Vi bar faktisk ut hver eneste dør for å få folk til å jobbe sammen, sier han.
Men hva med design? Er produktets geometri og form viktig for salget?
– NEI, det betyr ikke en dritt! Svarte bokser er helt greit, for det har alle lagd før, sier Eker. Han forutsetter imidlertid at kvaliteten alltid er så god som mulig.
Og Hydrolift og Koenigsegg er vel langt unna det man vil kalle svarte bokser.
CAM og 3D-simulering
Harald Fjogstad i Jærtek trakk designkjeden videre med sin presentasjon av CAM-programmer. Han kom med en sterk oppfordring til bransjen om å kjøre en virtuell maskinsimulering før man starter opp i maskinen.
- Mange bruker mye tid på å teste og sjekke i selve maskinen. Det er jo håpløst ved avanserte maskineringsoppgaver i dyre maskiner, sier han.
Tor Steffensen i Shape støttet denne teorien og slo også et slag for 3D-modellering. – Ved å simulere maskineringen først, kan man starte maskinen og gå hjem. Men det blir jo ofte til at man sover dårlig den natta, sa han.
Tor E Johnsen fra Norges Forskningsråd gjorde opp status for nanoforskningen og presenterte en del produkter som er fremstilt ved hjelp av nanomaterialer. Han redegjorde også for forskningsprogrammet Nanomat.
Til tross for nærheten til EU var det bare én svenske som var invitert over grensen. Michael Lövgren kom imidlertid godt med sin presentasjon av prototypproduksjon med saltbadslodding. – Metoden kan brukes til små og store komponenter, samt til one-off eller større serier, mente han. Les mer om metoden på www.alumbra.se
Steinar Sørbø i RTIM viste hvordan komplisert verktøyutvikling kan forenes med høyeffektiv produksjon, mens leverandørens time var forbeholdt Lewi Solli i Nortools.
Seks bedriftsbesøk
Dag to var spekket med bedriftsbesøk hos seks østfoldbedrifter. Vi fikk blant annet se verdens største produsent av ildsteder i støpejern, Jøtul. Her gjør man det aller meste innenfor husets fire vegger, og konsernet har all produksjon i Norge. For å kunne bevare denne situasjonen investeres det stadig mer i CNC-maskiner og automatisering.
Hos Norsk Verktøyindustri i Halden fikk numerikerne se maskinering med trådgnist, senkeerosjon, dreiing og fresing. Dagens største og nyeste maskin sto imidlertid nabobedriften Mekanisk Service Halden AS for. Deres 14 meter lange Tacchi 5-akse dreiemaskin er nettopp installert og en mann fra den italienske fabrikken var fortsatt til stede for å kjøre inn maskinen.
Det ble også tid til et besøk hos plastbedriften Biobe og Bård Eker Industrial Design. Og helt på tampen ble den lagt inn en liten overraskelse: Besøk på den rykende ferske båtfabrikken til Hydrolift i Fredrikstad. Den ble åpnet i januar, etter at den gamle brant helt ned i fjor sommer.
Populært besøk på den nye fabrikken til Hydralift.

Hos Jøtul CNC-freses støpeformene i plast.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.344