23948sdkhjf

Ny belgisk emballasjeskatt på PS og PVC

Den belgiske statsminister Guy Verhofstadt holdt sin offentlige politiske deklarasjonstale i representantskapskammeret 17. oktober. Her presenterte han landets statsbudsjett for 2007 og sin regjerings politiske program.

Statsministeren understreket betydningen av å gjøre tiltak for å redusere utslipp av CO2, og vil innføre avgift på emballasje som inneholder materialer som forårsaker slik forurensning. Avgiften som foreslås gjelder per kilo og er 0,35 for glass, 1,75 for stål, 3,85 for polystyren og PVC. For aluminium er avgiften satt til 6,3. Alle satser i euro.
Avgiftene vil gi 300 millioner i statskassen og tre i kraft 1. juli 2007. Papir er unndratt avgift siden materialet betraktes som CO2-nøytralt. FEFCO og den europeiske papirbransjen applauderer det belgiske synet på papir, andre organisasjoner er ikke like fornøyde.
Det var i fjor at Europa-kommisjonen foreslo å revidere Waste Framework Directive (75/442/EEC) som omfatter avfallshierarkiet. Kommisjonens forslag (COM/2005/667) gjelder de eksisterende tre hierarkinivåene; beskyttelse, gjenbruk eller resirkulering og deponering.
Forslaget ligger nå i Europaparlamentets miljøkomité, som har valgt å foreslå et fem trinns hierarki:

Beskyttelse Gjenbruk Resirkulering Andre gjenbruksalternativer og Deponering.

Fem trinns hierarkiet favoriserer gjenbruk framfor resirkulering selv når det ikke har miljømessige fordeler. Individuelle begrensninger skal være mulig. I så fall må det gjøres vurderinger i hvert enkelt tilfelle.
En ny undersøkelse gjennomført av Europakommisjonen viser tydelig at det ikke finnes vitenskapelig bevis for at gjenbrukbar emballasje automatisk skal favoriseres framfor resirkulerbare alternativer. Undersøkelser i andre land undrestøtter den belgiske regjerings forslag.
(Kilde: Tor Kjølberg Pack News)

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.189