23948sdkhjf

Nordisk samarbeid om gassrør

I dag overleverte en nordisk industrigruppering med Gassco i spissen en samarbeidsavtale til statsråd Enoksen, der hensikten er å etablere et gassrør til Østlandet, Sverige og Danmark innen 2012.

Direktør Thor Otto Lohne i Gassco håper at olje og energiminister Odd Roger Enoksen Skal få med seg sine nordiske kollegaer på et spleiselag for å få realisert drømmen til ni milliarder kroner.

– Dette var svært interessant. Det bygger under våre bestrebelser i å legge til rette for industrialisering og sikker elforsyning. Samtidig gir det oss utfordringer i å etterleve våre kyotoforpliktelser, sier Enoksen.

Besluttes i 2009
Lohne i Gassco er snar til å understreke at de ikke har tatt en investeringsbeslutning ennå. Den kommer eventuelt først i 2009. Det partene i dag har blitt enige om, er finansierings- og eierskapsmodellen og å starte prosjekteringen.

– Dett bør gi et kraftig signal til myndighetene om at viljen er stor i industrien til å gjennomføre prosjektet, om de rette rammebetingelsene kommer på plass, sier Lohne.

Sju eiere
Det er sju nordiske selskaper som har sagt seg villig til å finansiere 70 prosent av rørledningen, som skal legges fra Kårstø, via Lista, Rafnes, muligens en gren til Slagentangen, videre til Lysekil, Vallby Kile og Bua i Sørvest-Sverige og til Jylland.

De sju selskapene er Skagerak (20%), Hafslund (10%), Gøteborg Energi (10%), Østfold Energi (10%), danske Energinet.dk (10%), Agder Energi (5%) og svenske Nova Naturgas (5%).
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.297