23948sdkhjf

Comrod investerer i et selskap for ubemannede overvåkingsfly

Selskapet Unmanned Systems Norway AS (UMS-Norway) presenterte 23. mars 2007 et konsept for et norskprodusert, ubemannet fly. Det ble gjort ved å vise prøveflyging med en skalamodell i Egersund. Comrod meldte samtidig at selskapet blir største eier i UMS-Norway med en eierpost på 70 prosent.
Comrod går inn i UMS-prosjektet med en aksjepost som beløper seg til 2 millioner kroner, samt at selskapet har stilt lånegarantier for 8 millioner kroner. Hexagon Composites, som tidligere i år skilte ut Comrod Communication som eget, børsnotert selskap, er morselskap i gruppen. Daglig leder i Hexagon og styreleder i Comrod, Erik Espeset, forteller til Plastforum at Comrod i lengre tid har vært en støttespiller for UMS. Han legger heller ikke skjul på at Comrods og Hexagon-selskapenes kompetanse innen kompositter og fiberarmering vil være til stor nytte når et flykonsept innen overvåkingsfly uten fører (internasjonalt forkortet til UAV) skal utvikles videre. Systemene som UMS har under utvikling gjelder hovedsakelig for bruk i militær overvåkning og sikringsoppdrag, men vil også kunne konverteres til sivile versjoner som kan brukes til alt fra miljøovervåkning til kraftlinjeinspeksjoner.
Betydelig marked Som majoritetseier har Comrod med sin inntreden kastet seg inn i kampen om kontrakter med Forsvaret. I følge pressekommentarer er første mål for selskapet å kjempe om kontrakter med det norske forsvaret som skal anskaffe ubemannede fly for til sammen 250 millioner kroner. Slike fly har Stortinget gitt sin tilslutning til. Comrod estimerer dessuten at det bare i Europa skal brukes 2,6 milliarder dollars, nærmere 16 milliarder kroner, på systemer for ubemannede fly – også kalt droner. I tillegg kommer potensialet fra eksempelvis US-markedet.
I en pressemelding redegjøres det for noen av fordelene ved konseptet til UMS sammenlignet med eksisterende løsninger.
Kommunikasjon Fleksibel og god kommunikasjonsløsning som forsyner brukerne med bedre data og tilbyr løsninger for integrering av data i allerede eksisterende kommando- og kontrollnettverk. Ved å etablere et samarbeid med utviklingsmiljøet i Comrod Communication vil UMS-Norway kunne tilby de beste tilgjengelige løsningene innen forsvarskommunikasjon
Styring Sømløs fjernstyring som gir økt sikkerhet og rekkevidde. Det nye systemet gjør at man ikke lenger er avhengig av siktelinje til UAV’en. Dermed er det drivstoffet om bord som blir begrensningen på rekkevidden av farkosten. Dette gjør flyet godt egnet for bruk i fjellområder eller andre områder der siktlinjene hindres.
Modulsystem Både nyttekomponentene og motor/styring kan enkelt monteres/demonteres uten behov for avansert verktøy eller servicepersonell og med enkle håndgrep kan flyet trimmes for ulike vektbelastninger. Dette vil gi enkelt vedlikehold, fleksibilitet og økt driftstid.
Samarbeidsfordeler Comrods navn og erfaring med bl.a. å kvalifisere produkter etter militære spesifikasjoner vil være til fordel ved utviklingsarbeidet som venter ved UMS. Overvåkingsfly representerer et nytt nisjeprodukt der mange av teknologielementene er beslektet med kjernekompetansen til Comrod. Om UMS-Norway: Utviklerne av UMS har lang erfaring som brukere av tilsvarende systemer i forsvaret. Med kjennskap til begrensningene i de eksisterende løsningene har man utviklet et konsept som er tilpasset dagens og fremtidens brukerbehov og det er lagt vekt på å finne robuste tekniske løsninger som er driftsikre og kostnadsbesparende. Hovedpersonene i UMS er: Fredrik Hiorth - utdannet teknolog og med mange års arbeidserfaring fra Forsvaret. Her har han jobbet med og utviklet doktriner for bruk av UAV og annen luftovervåkning i militære operasjoner, der han blant annet hadde ansvaret for slike systemer for NATO i Kosovo 2004. Helge Nohre –med mastergrad innen CRM (Customer Relationship Management) og med avlagt Hærens Krigsskole I og II. Han har mange års arbeidserfaring fra Forsvaret, hvor han jobbet ved kampavdelinger.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.25