23948sdkhjf

SPEKULASJONENE om Hydro Polymers fortsetter

23. april i år søkte Norsk Hydro om notering av Polymers Holding ASA på Oslo Børs. Dette selskapet er morselskapet til Hydros aktiviteter innen polyvinylklorid (PVC) og relaterte produkter. Dermed har Hydro-ledelsen gjort det de ansatte har ønsket lenge og som gir mulighet for norsk kontroll av selskapet også i fremtiden.
Samtidig svirrer ryktene om pågående forhandlinger med et britisk selskap om salg
av Polymers – noe de ansatte absolutt frykter

Det var 6. desember 2006 at Hydro meldte at man vurderte et salg eller en børsnotering av Hydro Polymers. Det etter at Hydros petrokjemivirksomhet hadde gjennomgått en snuoperasjon og blant annet latt bygge to moderne klorfabrikker ved anlegget på Rafnes. Dermed var selskapet straks i en sterkere konkurranseposisjon samtidig som det fremsto langt mer attraktivt overfor mulige kjøpere.
Ønsker norsk løsning – Det er mange grunner til at en norsk løsning med børsnotering er best. Det aller viktigste er at vi da beholder nasjonal kontroll. Vi har jo sett hva utenlandske eiere har gjort med Borealis, sier tillitsvalgt på Rafnes, Sigbjørn Jensen, til Telemark Arbeiderblad. – Det er også viktig å ha norsk ledelse i selskapet, spesielt i forhold til miljø og teknologi. Polymers er et foregangsselskap innenfor miljø i petrokjemibransjen. Det er ingen andre som har gjort like store og mange tiltak som det vi har gjort. Vi har løst en rekke miljøutfordringer fram til nå. Jeg er sikker på at norsk eierskap også er det beste for dette framover, sier han.
Betydelig aktør Hydro Polymers har produksjonsanlegg i Norge, Sverige og Storbritannia med til sammen 1.200 ansatte. Produksjonsvolumene gjør det til en betydelig aktør på det nordeuropeiske markedet for PVC og mellomproduktet vinylkloridmonomer (VCM), samt lut. Lut, som er et biprodukt for Hydro Polymers i produksjonsprosessen fram mot PVC, selges særlig til den nordiske treforedlingsindustrien. Hydro Polymers deltar også i annen petrokjemivirksomhet gjennom eierandeler i JV-selskaper i Norge, Qatar og Kina samt med eierandel i en portugisisk PVC-produsent. Hydros konsernledelse opplyser at Polymers vil få et nytt navn på tidspunktet for en utskillelse fra Hydro. Så får den nærmeste tiden vise om man oppnår en børsintroduksjon, eller om ryktene som svirrer om salg blir en realitet. Hydros konsernledelse har så langt nektet å gi kommentarer til mulige forhandlinger om salg.
Solide tall i 2006 I 2006 økte Hydro Polymers driftsinntektene med 25 prosent til nesten 6,9 milliarder kroner, fra drøye 5,5 milliarder kroner i 2005. Resultatet (EBITDA) ble på 1,54 milliarder kroner, en økning på hele 978 millioner kroner fra 2005. Resultatet for 2006 inkluderer 380 millioner kroner relatert til urealiserte gevinster på kraftderivatkontrakter. (Skrevet av Asle Isaksen på bakgrunn av børs- og pressemeldinger)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.383