23948sdkhjf

Gassrøret rykker nærmere Grenland

Gassrøret til Grenland er så godt som i boks. Det var olje- og energiminister Odd Roger Enoksen som meddelte den gode nyheten under gasskonferansen i Bergen nylig. Det er nå så mange selskaper som har vist interesse for eierskap og kjøp av transportkapasitet at gassrøret er fullfinansiert.

Staten skal ikke delta eller bidra på eiersida. Flott! Det er en styrke at markedsaktørene ser på gassrøret som så god butikk at de vil satse sine egne penger uten å kreve statlige subsidier. Den kommersielle fulltegningen beviser at gassrørledningen til industri- og energiproduksjon i Grenland er et robust prosjekt som står på egne bein.
Rørledningen inngår dessuten i et nordisk gassamarbeid mellom norske, svenske og danske selskaper. Ekstragevinst!
Det vi nå oppnår er at norsk gass omsider blir brukt i Norge. Vi oppnår at gassen blir videreforedlet til seks-sju-åtte ganger råstoffverdien. Vi kan erstatte mer forurensende energikilder med gass. Og vi kan øke tilgangen på elektrisk kraft.
Store mengder gass i rør til Østlandet, Sverige og Danmark må dessuten følges opp av miljøprosjekter for rensing av klimagasser fra prosessindustri og gasskraftverk. Grenland er en klimagass-versting. CO2-fangsten må sendes tilbake i gassrøret til oljebrønnene i Nordsjøen som trykkstøtte for å forlenge produksjonsperioden. Gassrør og CO2-fangst er et økonomisk lønnsomt miljøprosjekt.

Petrokjemien og røret
Det er likevel et skår i gleden at de ansatte i petrokjemiindustrien i Grenland fortsatt må vente på avklaringen om arbeidsplassene deres har en framtid. Ennå vet vi ikke hvem som skal finansiere separasjonsanlegget som må bygges i Bamble for skille å ut råstoff til prosessindustrien fra gassblandingen i rørledningen.
Men også for petrokjemien bør avklaring om gassrøret være en god nyhet. Når røret er lønnsomt, er det også mer sannsynlig at separasjonsanlegget er lønnsomt. Det vil øke verdien på petrokjemibedriftene i Borealis og Hydro og kan gjøre norskeide løsninger i Grenland mer attraktive.

Næringsminister Dag Terje Andersen bør ikke være i tvil om han er velkommen til Grenland 1. mai. Men når staten slipper å bruke penger på gassrøret, kan Ap-statsråden med fordel ta med seg økonomiske garantier for separasjonsanlegget til de ansatte i petrokjemien. (Kilde: Vardens nettsider 26.04.2007)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.297