23948sdkhjf

Borealis solgt til Ineos

Borealis selger nå sin petrokjemiske virksomhet i Norge til Ineos. Prisen for anleggene i Bamble oppgis til 290 millioner euro (cirka 2,4 milliarder norske kroner).
Dette betyr at både polyolefinfabrikkene og Borealis sin 50% andel i krakkeren (Noretyl) i Norge går over til Ineos. Dermed finnes det ingen norskeid petrokjemi lenger etter at Ineos nylig overtok også Hydro Polymers (Kerling).
Borealis har videre besluttet å etablere et selvstendig forskingsselskap som skal overta forskingssenteret i Bamble. Det vil få navnet “Norner Innovation AS” og vil i starten være 100 % eiet av Borealis. Konsernfunksjoner fortsetter imidlertid som en selvstendig enhet i Norge. Øvrige konsernfunksjoner som er lokalisert i Bamble vil bli opprettholdt som en egen enhet.
-Vi har tro på at den nye utviklingen i arbeidet med å restrukturere våre norske virksomheter vil bidra til en langsiktig industriell utvikling i regionen, sier Roy Vardheim, direktør for Borealis i Skandinavia og styremedlem i Noretyl AS. -Vi er fornøyde med denne utviklingen fordi det gir forskingssenteret spennende muligheter til å vokse, sier Tine Rørvik, leder for Borealis’ skandinaviske forskningssenter. -I vår første markedsundersøkelse ble interessante forretningsmuligheter avdekket, og vi vil nå gå videre med våre planer med å utvikle dette til et suksessrikt og selvstendig selskap, legger hun til.
Anleggene som selges til Ineos omfatter en PP-fabrikk på 175.00 tonn/år og en PEL-fabrikk på 140.000 tonn/år, samt en 50 % eierandel av Noretyl-krakkeren. Polyolefinfabrikkene produserer plastråvarer hovedsakelig til den økende industrien innenfor formstøping, film og fiber og beleggingsindustrien i Nord-Europa.
Oppkjøpet av Borealis AS følger etter en nylig annonsering av Ineos Capital om å kjøpe Norsk Hydros Polymer selskap (Kerling), og gjør kjøpet av Noretyl crackeren komplett, melder Ineos.
-Tillegget av disse fasilitetene til våre andre nylige investeringer i regionen vil forbedre effektiviteten av driften og vil vesentlig forbedre vår posisjon i olefins- og polyolefins-markedet, som gjør oss i stand til å gi våre kunder et bedre tilbud og gjøre framskritt med vår strategi i Europa. Anleggene har en god lokalisering, supplert med et driftsteam med erfaring og høy helse- miljø og sikkerhetsstandard. Oppkjøpet er timet perfekt og representerer et betydelig steg fremover i utviklingen av Ineos, sier Jim Ratcliffe styreformann i Ineos. Salget av Borealis’ fabrikker til Ineos må godkjennes av konkurransemyndighetene i EU og andre relevante antimonopol myndigheter. Salget er forventet å bli gjennomført i tredje kvartal 2007. RB
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.307