23948sdkhjf

Blir det storfusjon også mellom Basell og Huntsman?

Basells eiere er tydeligvis på kjøper’n om dagen - se egen melding om kjøp av Lyondell. Og; 26. juni ble det meldt at Basell gjerne ville overta kjemigiganten Huntsman Corporation. I en avtale med Huntsman var Basell villige til å betale 25,25 USD for hver Huntsman-aksje, det vil si at prislappen ble satt til nesten 60 milliarder kroner. Senere har også andre interessenter blandet seg inn i kampen om Huntsman.
Basell eies i dag av det amerikanske industriselskapet Access Industries, men ble opprinnelig etablert gjennom sammenslåing av BASFs og Shells polyolefinaktiviteter. Om amerikanske Huntsman kan vi fortelle at selskapet startet opprinnelig med virksomhet innen emballasjesektoren, men har i løpet av årene blitt et meget stort petrokjemiselskap. Det produserer en lang rekke plastråvarer, kjemikaler og pigmenter til en lang rekke industrisektorer I fall oppkjøpet gjennomføres (opprinnelig planlagt i løpet av 4. kvartal i år) vil et slikt forent selskap omsette for mellom 150 og 160 milliarder kroner i året og ha nær 21.000 ansatte. Begge selskapenes styrer har godkjent forretningen, men det har imidlertid vært litt tvil om hvordan eierne av Huntsman ville forholde seg til handelen. Den må selvfølgelig også godkjennes av både amerikanske og europeiske konkurransemyndigheter.
Også andre er interessert i Huntsman 11. juli i år meldte Basells ledelse at den opprettholder sitt bud på Huntsman. I løpet av sommeren har Basells tilbud blitt presentert for Huntsmans aksjeeiere, der et flertall oppgir å akseptere tilbudet fra Basell. Imidlertid; i løpet av sommeren har det kommet et likelydende tilbud på Huntsman fra Hexicon Specialty Chemicals Inc., der Basell for sikkerhetsskyld blir lovet 200 millioner USD om Hexicon kan få overta Huntsman. Basells ledelse uttaler i sakens anledning at en overtakelse av Hexion betyr en langvarig og kompleks godkjennelsesprosedyre for Huntsman og som vil kreve måneder med arbeid og uvisshet. Basells ledelse har derfor besluttet å stå på det opprinnelig tilbudet samtidig som den overvåker situasjonen.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079