23948sdkhjf

SFT politianmelder Hydro Polymers AS

Statens Forurensningstilsyn (SFT) forteller i en pressemelding at SFT anmelder Hydro Polymers AS i Bamble til politiet for utslippet av rundt 5 kubikkmeter klorerte hydrokarboner og løsemiddel til grunn. Utslippet skjedde i mai i år.
I følge undersøkelser skjedde utslippet da løsemiddel fra en tankbil skulle tømmes inn på en lagertank for klorerte biprodukter (EDC-tjære). Utslippet var stort, med potensial for alvorlige virkninger på miljøet. SFT ser særlig alvorlig på den store mengden EDC og EDC-tjære som er sluppet ut, og at bedriftens rutiner for å forhindre et slikt utslipp ikke har vært gode nok.
Overfylling av tankbil Årsaken til utslippet var at pumpen som ble benyttet i forbindelse med tømming av tankbilen hadde for liten løftehøyde til å klare å pumpe innholdet i tankbilen inn på lagertanken. Dermed gikk væskestrømmen motsatt vei, slik at klorerte hydrokarboner, biprodukter fra tanken, rant over i tankbilen.
Giftige stoffer Tankbilen gikk full, og en blanding av løsemiddel, EDC og EDC-tjære rant over og ut i grunnen. Etter analyser av innholdet i tankbilen er utslippet anslått å være ca. 500 kg EDC, 500-2.000 kg EDC-tjære og ca. 1.500-2.000 kg løsemiddel. Alle disse stoffgruppene er klassifisert som giftige for vannlevende organismer.
Feilmerking på alarmpanel En skrivefeil i skjermbildet for alarmer i kontrollrommet i fabrikken gjorde at det tok 23 minutter lenger tid enn nødvendig før bedriften oppdaget utslippsstedet og fikk stanset utslippet.
Reduserte skadene Hydro Polymers har gjennomført flere tiltak for å minimere virkningen av forurensningen. Forurenset masse der utslippet skjedde ble gravd opp, og lenser ble lagt ut for å hindre forurensningen i å spre seg. Forurensningen har siden blitt samlet opp ved hjelp av en sugebil og absorberende lenser. Hydro Polymers boret også to grunnvannsbrønner for å pumpe opp forurenset grunnvann før det nådde Frierfjorden.
Tidligvurdering av miljøvirkning NIVA har gjennomført en tidligvurdering av miljøvirkningene av utslippet. De regner effektene av utslippet for å være lokale og kortvarige. Ytterligere undersøkelser pågår.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062