23948sdkhjf

Skuffende for NTNU

STATSBUDSJETTET: Rektor Torbjørn Digernes ved NTNU får problemer når han skal prøve å finne positive ting å si om forskningsdelen ved neste års statsbudsjett

– Årets budsjett er kanskje et lite skritt i riktig retning. Men noe stort løft fra fjorårets hvileskjær er det så definitivt ikke, sier Digernes.
– For universiteter og høgskoler er det meget bekymringsfullt at kuttet i basisbevilgningen i forrige budsjett, i praksis videreføres for 2008. En redusert basisbevilgning svekker handlingsrommet og muligheten til offensive satsinger, og fører til forskning og utdanning på sparebluss. Enten må det gå på bekostning av kvaliteten, eller på omfanget av forskning og utdanningstilbud.

Ingen reserver Digernes viser til at sektoren i praksis har brukt opp sine reserver. I 2008 vil kuttet føre til permanent reduksjon i virksomheten.
– Når det gjelder utdanning, rammer et fortsatt kutt i basisbevilgningen både vår evne til å oppfylle intensjonene i kvalitetsreformen om en tettere oppfølging av studentene, og til å opprettholde bredden i undervisningstilbudet.
Digernes peker på en rekke områder som nå kan bli skadelidende av de svake bevilgningene til FoU: materialteknologi, spesielt på området solceller, forskning på CO2-håndtering og energi generelt.
– Dette er områder der vi har en sterk internasjonal stilling. Denne posisjonen kan nå bli svekket, advarer han.

Etterslep Regjeringen trakk fram at de har bevilget midler til 350 nye stipendiatstillinger i neste års budsjett. – Dette er egentlig bare en tilbakeføring fra fjorårets kutt. Og vi er fremdeles ikke kommet tilbake på det nivået som den forrige regjeringen la opp til, påpeker Digernes.
Han mener det kreves en ytterligere opptrapping for å møte det reelle behovet for nyrekruttering og erstatte det kommende generasjonsskiftet.
– Vi imøteser den varslede rekrutteringsmeldingen som skal komme i 2009 og forventer at den inneholder en forpliktende opptrappingsplan som tilsvarer 520 stipendiatstillinger til sektoren hvert år fram til 2016.
Digernes er skuffet over nullvekst til vitenskapelig utstyr til universitetene.
– For NTNU er det positivt at vi får 7,9 millioner som er øremerket Vitenskapsmuseet. Men hele forskningssektoren har behov for et solid løft når det gjelder oppgradering av og investering i den nasjonale forskningsinfrastrukturen. Det gjelder avansert, vitenskapelig utstyr og store installasjoner; vitenskapelige databaser/registre og samlinger for alle fag og disipliner i sektoren. Dagens infrastruktur er til dels nedslitt, og innenfor de fleste disipliner skjer utviklingen i raskt tempo slik at utstyr og infrastruktur raskt blir utdatert dersom det ikke fornyes. Denne investeringen må komme i budsjettet for 2009.
Av Atle Abelsen atle@addmedia.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.251