23948sdkhjf

Mer til miljø, storpott til Enova, lavere formueskatt

STATSBUDSJETTET: Den samlede innsatsen på klima- og miljøsiden for 2008 er på 24,6 milliarder kroner, en økning på hele 3,3 milliarder i forhold til 2007. Bunnfradraget for formueskatten øker til 350.000 kroner, aksjerabatten fjernes, og 80-prosent-regelen strammes inn.
Halvorsen fremholder at vår tids største utfordring er på miljøsiden.
– Dette er et godt budsjett for Miljøverndepartementet totalt sett. Miljø og klima må inn i alle budsjetter som har betydning, ikke bare Miljøverndepartementet sitt, men også energi-, landbruk- og andre departementer.
1,125 milliarder kroner er satt av til CO2-håndtering på Kårstø og Mongstad og andre tiltak innen CO2-håndtering. Satsingen i nordområdene øker med 200 millioner kroner. Enova får cirka 1,5 milliarder kroner å rutte med til fornybar energi, en økning på 631 millioner kroner. 500 millioner kroner er satt av til kjøp av CO2-kvoter, og Regjeringen kan gi fullmakter til kjøp av kvoter for 3,6 milliarder kroner ut over dette.
Støttesatsene for etablering av fornybar energi er like lave som tidligere, noe som sannsynligvis vil falle vind-, sol-, havkraft-og bioenergi-forkjemperne tungt for brystet - utflaggingen av pionerprosjekter på disse områdene er allerede i full gang.

Skatteendringer
De rikeste får skatteskjerpinger gjennom at 80-prosent-regelen strammes inn og aksjerabatten fjernes. Mange får lavere formueskatt:
– Økningen av bunnfradraget innebærer at 180.000 nordmenn må betale mindre formueskatt. Svært mange av disse er pensjonister, sa finansminister Kristin Halvorsen da hun la frem statsbudsjettet for 2008 i dag.
For ektepar blir bunnfradraget 700.000 kroner i 2008.

Ekstremt svakt, synes Forskningsrådet
Administrerende direktør Arvid Hallen i Forskningsrådet karakteriserer forskningsinnsatsen i statsbudsjettet som «ekstremt svakt».
Statsbudsjettet plusser på forskningsbevilgningene med 1,2 milliarder kroner. Finansminister Kristin Halvorsen hevder at dette er en realvekst på tre prosent. Hun hevder også at den rød-grønne regjeringen nå har økt forskningsbevilgningene på tre år, like mye som den foregående borgerlige regjeringen gjorde på fire år.

– I realiteten er dette et ekstremt svakt budsjett. Den omtalte veksten reflekterer egentlig bare prisveksten, sier administrerende direktør Arvid Hallen.

Regjeringen øker også Forskningsfondet med 10 prosent, til 66 milliarder kroner. – Dette er heller ingen stor reell økning, påpeker Hallen. Han vil imidlertid ha noe lenger tid på seg før han gir noen utfyllende kommentar.

Halvorsen påpekte at det i budsjettet også er avsatt midler til 350 nye stipendiatstillinger ved universitetene.

Truer arbeidsplasser
Norsk Industri er bekymret for statsbudsjettets virkning på renten og kronekursen.
– Dette budsjettet er for ekspansivt, og kan true arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor, sier Stein Lier-Hansen, adm. direktør i Norsk Industri, på foreningens nettsider.

Av Hugo Ryvik hugo@addmedia.no og Atle Abelsen atle@addmedia.no
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078