23948sdkhjf

Karbonfiber ga suksess

Plastprodusenten brødrene Aa leverte i helgen sitt femtende karbonfiberfartøy, til det lokale Florø Skyssbåt. Bedriftens satsing på karbonfiber og lukkede prosesser har vært en suksess.

Den 24 meter lange hurtigbåten ”Øyservice” har en passasjerkapasitet på to og den kan ta med seg fire biler ombord. Den går i 32 knop.
Brødrene Aa har lang erfaring fra bygging av båter og andre produkter i armert plast, men det var på nittitallet bedriften satset for fullt på karbonfiber og lukkede prosesser med vakuuminjisering.
I samarbeid med L. Rødne & Sønner og Innovasjon Norge ble ambulansebåten Rygerdoktoren utviklet. Den var bygget i karbonarmert sandwich. Ved vakuuminjisering ble vekten av strukturen redusert med 40 prosent sammenlignet med tilsvarende konstruksjoner i glassfiber. Samtidig ble båtene stivere og sterkere med karbonfiber.
Bedriftens erfaringer med karbonfiber har vært udelt positive. Den lave vekta gir driftsbillige båter med høy fart. I tillegg er lavt drivstofforbruk gunstig med tanke på miljøet, opplyses det på hjemmesiden. Andre eksempler på produkter fra Brødrene Aa er subsea vernedeksel, tunnellkledning og togfronter. Brødrene Aa er blant de ledende i verden på bygging av båter i karbonfiber. Dette viste seg sist ved tildeling JEC-Composite Awards i 2005.
RB
Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.079