23948sdkhjf

Ny gummifabrikk i Mjøndalen bare for offshoreleveranser

Det er ikke hver dag det åpnes en ny gummifabrikk i Norge og Norden. Men nå har det skjedd. Mehren Rubber AS har etter oppkjøpet fra Trelleborg flyttet fra gamle lokaler i Sande til nye i Mjøndalen. Her produseres såkalte Swell Packers for kunden Easy Well Solutions. Og med til sammen 2.700 m2 har den nye fabrikken «Packer 1» plass nok. Foreløpig!
Mehren Rubber AS kom gjennom bevisst satsing inn på viktige nisjeområder mot offshore-markedet. Arbeidet med å utvikle og produsere såkalte «Swell Packers» for selskapet Easy Well Solutions AS, nå eid av Halliburton, ble svært suksessfullt. Det har ført til at Mehren Rubber har flyttet fra Sande til Mjøndalen, nå som et 100 prosent eid selskap av Trelleborg.
Suksessprodukt som tåler juling Swell Packers er simpelthen pakninger som gir ekstreme tetninger i området mellom oljerørene og brønnveggene som bores. Gjennom en termodynamisk absorpsjon mellom gummi og olje ekspanderer gummitykkelsen under bruk med 100-120 prosent, uten at gummiens molekylstruktur ødelegges. Det gir effektiv tetning for så vel vann- som oljegjennomtrengning. Motstandsdyktigheten mot olje og aggressive kjemikalier er også meget god – noe som gir lang levetid for pakningene. Mehren Rubber har dessuten utviklet et eget system for ekstrudering av gummi direkte på mansjettene som utgjør selve produktet. Gjestene som besøkte Trelleborg Viking under åpningen av fabrikklokalet Packer 1 fikk med egne øyne se full produksjon av packere.
Fra én til tusenvis «Swell Packers» og andre nisjeprodukter mot oljebransjen er blitt et svært viktig område for Mehren Rubber og Trelleborg og selvfølgelig en salgssuksess av dimensjoner for Easy Well Solutions, som selger produktet videre til sine borekunder over hele verden. Under åpningen av den nye fabrikken i Mjøndalen, kom flere av talerne inn på utviklingen. Etter å ha solgt den første packeren i 2001, solgte man drøyt 100 i 2002, 170 i 2003. I år kommer man opp i antall av 3.100 stykker. Etter manges utsagn er dette bare en dråpe i havet i forhold til markedsmulighetene utenfor norsk og britisk sokkel. Mehren Rubber/Trelleborg håper på at den eventyrlige volumutviklingen fortsetter inn i 2008. Den nye fabrikken, Packer 1, er dimensjonert for å kunne produsere rundt 6.000 packere årlig, slik at man har noe å gå på. Men utvikler markedene seg som man tror de vil gjøre, vil etterspørselen etter packere fra områder i Amerika og Asia, tilsi at det blir behov for å bygge nye fabrikker. Derfor er det kanskje ikke lenge før vi får se både Packer 2 og 3 åpne, da mest sannsynlig på andre kontinenter.
Mehren Rubber-ansatte takkes Flere av talerne tok for seg utviklingen og den store innsatser som er lagt ned hos Mehren Rubber de siste fem-seks årene. Samtlige ansatte har for øvrig vært med på flyttingen til Mjøndalen. Øyvind Eriksen, som er fabrikksjef for Packer 1, sier til Plastforum at investeringen i den nye fabrikken har beløpt seg til rundt 15 millioner kroner. Mange av linjene som sto i Sande er flyttet til Mjøndalen og komplettert der det var nødvendig, samtidig som en helt ny linje er på plass. – Nå har vi fått et topp moderne produksjonsanlegg for de til sammen 52 ansatte og vi har altså plass til å ekspandere til et produksjonsvolum på rundt 6.000 packere i året, noe vi selvfølgelig håper skal skje, sa Eriksen. Omsetningen hos «nye» Mehren Rubber ble av flere anslått til rundt 150 millioner kroner i 2008. Både Eriksen og andre ønsket å fremheve en viktig bidragsyter hos Mehren Rubber, nemlig Bjørn Haaland. Han har og har hatt en finger med i spillet omkring så vel ekstruderingsløsningene for gummibelegget som den hemmelige sammensetningen av gummi. Så; all ære til Bjørn!
Trelleborg-toppene fornøyd Det var selvfølgelig stor festivitas da den nye fabrikken åpnet 7. november og både Trelleborg-kjempen Torsten Kjellin, styreformann i Trelleborg Viking samt konsernsjefen i Trelleborg Peter Nilsson var fulle av lovord for utviklingen. Og som de begge var inne på så man her fruktene av hvordan spisset kompetanse utviklet hos én liten bedrift kan utvikles til noe langt større med Trelleborgs finansielle styrke i ryggen. – Det er hyggelig for oss i Trelleborgkonsernet å dra i gang nye prosjekter. I år har vi besluttet å bygge tre nye fabrikker samtidig som vi utvider produksjonskapasiteten i mange områder. Stort sett skjer utviklingen østover i Europa og i Asia. Derfor er det ekstra hyggelig å kunne åpne en ny fabrikk også i et vestlig, høykostnadsland som Norge. Vi vokser gjerne videre med Mehren Rubber og kunden Easy Well Solutions, sa Peter Nilsson før snoren ble klippet og fabrikken ble offisielt åpnet. Asle Isaksen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079