23948sdkhjf

LNG-mottak i Østfold

Gasnor har besluttet å bygge et mottaksanlegg for flytende naturgass i Greåker. Terminalen skal stå ferdig høsten 2009. Naturgass fra terminalen kan forsyne industrien på Østlandet og deler av Sverige.

– Dette er en milepæl for distribusjon av naturgass i Norge, hevder administrerende direktør Erik Brinchmann i Gasnor overfor T&V. Han forteller at deres eneste kunde hittil på Østlandet, Viken Fjernvarme, ikke skal få sine leveranser fra anlegget. – Kanskje etter en tid. Vi jobber nå med nye kundegrupper. Spesielt er industriforetakene i denne landsdelen interessante.
Konkurransevridende Men rammebetingelsene må endres før LNG kan konkurrere på like vilkår med andre energibærere. – En del av den kraftintensive industrien, som har behov for mye prosessvarme og -damp, får solide subsidier i form av avgiftslette i bruk av tungolje. Vi håper regjeringen på sikt gjør noe med denne konkurransevridende praksisen, sier Brinchmann.
Gasnor-sjefen peker på de solide miljøgevinstene ved å gå over fra fyringsolje til gass: minst 25% mindre CO2, minst 60% mindre NOx, 100% mindre svovel og betydelige reduksjoner i partikkelutslipp.
Landbasert røranlegg Gasnor planlegger også et landbasert rørnett i forbindelse med mottaksanlegget. Inntil det er på plass, vil kundene bli forsynt fra terminalen med tankbiler. Planlagt byggestart på terminalen er sommeren 2008. Den ventes stå ferdig høsten 2009. Fram til skipsterminalen er ferdig, vil kundene få levert naturgass med tankbil fra Vestlandet.
– Vi følger dessuten nøye med på hva som skjer med Skanled, den planlagte gassrørledningen fra Nordsjøen til Grenland og videre til Sverige og Danmark. Om de også legger et rør over fjorden til Østfold, har vi anledning til å flytte på mottaksanlegget, hvis det blir aktuelt. Terminalen er mobil, understreker Brinchmann. Gasnor er dessuten i dialog med Enova om offentlig deltakelse.
Tekst: Atle Abelsen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078