23948sdkhjf

Bioplast får nerveceller til å gro

Amerikanske forskere er på god vei til å finne en løsning for å få skadde nervesystemer til å gro. Biopolymerer har vist lovende resultater som bidrar til å danne nye nerveceller, også kalt neuroner.
Teknikken går ut på, forenklet beskrevet, å bruke en biodegraderbar polymer inneholdende en kjemisk sammensetning som «hermer» stoffer som kroppen selv bruker for å få neuronene til å gro.
Biohermende polymerer vil dermed lede til framvekst av nye nervetråder. I dag er det ingen behandling for å gjenskape nervecellenes funksjoner etter skader som brudd på ryggmargen, fordi kroppen selv har svært liten evne til å reparere slike skader.
Signaler «Ny vekst i nervesystemet betinger neural aktivitet, ikke bare fysiske vekstfaktorer alene. Så vi tenker at en neurotransmitter kanskje vil sende de nødvendige signalene», uttaler assisterende professor Yadong Wang ved Georgia Tech and Emory University på deres hjemmesider.
De kjemiske neurotransmitterne videresender, forsterker og modulerer signalene mellom en neuron og en annen celle.
At dette nå kanskje kan bli mulig å få til ved kunstig stimulering, er svært gode nyheter for personer som er lammet av bruddskader, slagpasienter, personer rammet av MS og andre neurodegenerative lidelser.
Tekst: Atle Abelsen
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078