23948sdkhjf

Gass til industrien kan bli pengebinge

Bruk av naturgass til produksjon av blant annet petrokjemiske produkter vil gi en mangedobling av verdiskapingen i forhold til salg av gassen direkte som energikilde. Dette var konklusjonen på et Gassmaks-seminar nylig.

Økt industriell anvendelse av naturgass kan ligge godt til rette i Norge ut fra både industrielle kunnskaper og kompetanse, men de økonomiske rammevilkårene, tilrettelegging for tilgang på naturgass - spesielt rikgassressurser - og framtidig gasspris vil være viktige forutsetninger for å kunne lykkes.
Gassmaksprogrammet setter nå i gang en nærmere analyse for å kartlegge potensialet for økt verdiskaping gjennom industriell bruk og foredling av naturgass i Norge, målt mot verdiskaping gjennom eksport til energimarkedet.
Seminaret hadde tittelen "New business opportunities in a changing gas market". Arrangør var Gassmaksprogrammets ansvarlige i Norges Forskningsråd og programstyret. Seminaret startet hos StatoilHydro på Rotvoll og fortsatte dagen etter på “Hurtigruta” og Tjeldbergodden. Utgangspunktet for seminaret er ønsket og ambisjonene om å øke den industrielle anvendelsen av naturgass i Norge.
Stortingsmelding i 2009 Økt bruk av naturgass til industriell virksomhet er et sentralt tema både i forhold til den nye stortingsmeldingen om energi, olje og gass som legges fram våren 2009, ilandføring av nye gassressurser (økte muligheter for ilandføring) og økt innenlands verdiskaping med basis i naturgass som råstoff.
Endring i prisdannelsen på gass internasjonalt skaper økte muligheter for industriell anvendelse. I følge nyere analyser vil prisen på naturgass mer og mer bli bestemt i et globalt marked – man får ens markedspris på gassen. Dette vil utjevne gassprisene og fordeler knyttet til blant annet innestengt gass vil reduseres betydelig.
Norsk Gassforum (der fylkeskommunen er medlem) i samarbeid med Norges Forskningsrådet og Sintef fikk i 2006 gjennomslag for oppretting av et eget program i Forskningsrådet for å stimulere til økt industriell bruk av naturgass.
Fyldig gjennomgang Seminaret gav en fyldig gjennomgang av en rekke problemstillinger knyttet til anvendelse av naturgass. Det ble fokusert på ulike tema: · Muligheter for bearbeiding av malmer og mineraler med naturgass som energikilde og råstoff. Nordområdene har betydelige gass- og mineralforekomster. Dette gir interessante muligheter. · Industriell anvendelse av naturgass i dag med utgangspunkt i aktiviteter i regi av Yara, StatoilHydro og Ineos (verdens tredje største kjemiselskap som har overtatt plastråstoffproduksjonen i Bamble – Borealis sin virksomhet). · Gassinfrastruktur – nåværende og framtidig. Målet må være infrastruktur som legger til rette for økt anvendelse i Norge. · Kunnskap og kompetanse for bygging av industrianlegg for industriell anvendelse av naturgass.
(Sør-Trøndelag fylkeskommune)
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063