23948sdkhjf

Nå stiger ordreinngangen

Stemningen i norsk næringsliv er fortsatt laber, men den norske innkjøpssjefindeksen (PMI) fra NIMA og Fokus Bank tirsdag morgen viser at det er lys i enden av tunnelen, melder E24.

For første gang siden juli i 2007 steg nemlig ordreinngangen. Fra november steg ordreinngangen fra 32,1 til 33,3 i desember. Alt under 50 indikerer en nedgang i aktivitetsnivået. - Ordreinngangen er det som teller mest, siden ordreindeksen viser hvordan norsk næringsliv ser ut fremover, sier sjeføkonom i Fokus Bank, Frank Jullum, til E24.
Tilpasser seg etterspørselen Mens ordreinngangen øker, fortsetter produksjonsindeksen fallet. Fra november til desember falt den fra 39,5 til 36,5. - Dette kan indikere at bedriftene fortsatt er i ferd med å tilpasse seg et marked med lavere etterspørsel. Hovedindeksen trekker opp, og det er lovende, ifølge Jullum.
Sesongkorrigert PMI (hovedindeksen) var 40,7 i desember, det samme som i november. For tredje måned på rad kan de internasjonale sammenligningene tyde på et noe mindre markert fall i Norge enn i andre europeiske land. Desember er imidlertid en måned med få virkedager i innsamlingsperioden, noe som kan ha påvirket tallene, kan man lese i rapporten.
Sysselsettingsindeksen er tilnærmet uendret fra november, og den er fortsatt meget svak. - Det er nå kun 5 prosent av bedriftene som venter økt sysselsetting, mens det var en noe mindre andel som ventet lavere sysselsetting i desember enn i måneden før, skrives det i rapporten.
Prisene faller Indeksen for innkjøpsprisene, som ikke er en del av totalindeksen, har holdt seg noenlunde uendret. Fra oktober har indeksen endret seg fra 53,2 til 46,4 poeng. - Fortsatt melder rundt fire av ti bedrifter at innkjøpsprisene faller, særlig på råvarer som stål og aluminium. Men nå melder stadig flere bedrifter om at ulike halvfabrikata, særlig de som prises i Euro, nå stiger mye i pris, skriver Nima.
RB
Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078